More

  Зошто некои луѓе не го „собраа“ коронавирусот?

  - Advertisement -

  Заразата се приближуваше до нивниот дом. Нивните пријатели, повеќето колеги, а понекогаш и нивните деца или баби и дедовци се заразиле со коронавирус. Се чинеше дека прашањето за моментот кога среќата ќе ги остави дури и оние кои сè уште не го „собрале“ вирусот.

  Но, некои луѓе успеаја да поминат неповредени низ повеќе бранови на инфекции, дури и во времето на оние најзаразните варијанти. Коронавирусот ги поштеди за две пандемични години, барем според нивното знаење.

  Некои мислат дека тоа е затоа што строго се придржувале до пропишаните мерки за спречување на инфекција. Други дека само имале среќа. Други се прашуваат дали нивната инфекција била асимптоматска, особено на почетокот кога тестирањето не било широко распространето.

  Комбинација на фактори
  Не постои единствена и конечна причина да се објасни зошто некој не се заразил. Причината веројатно е комбинација на фактори. „Многу хипотези изгледаат веродостојни“, рече Леиф Ерик Сандер, шеф на Одделот за инфективни и респираторни болести во берлинската болница Шарит.

  Пред сè, важно е да се има на ум дека голем број на инфекции со коронавирус поминуваат целосно или во голема мера незабележани.

  Гени и крвна група
  Во мета-анализата објавена минатата година во списанието JAMA, авторите напишаа дека приближно 40 отсто од луѓето со потврдена дијагноза на коронавирус во времето на тестирањето биле асимптоматски. Бројката се заснова на 95 меѓународни студии во кои се вклучени речиси 30 милиони луѓе.

  Фреквенцијата на тестирање очигледно игра улога во откривањето на инфекции. Оние кои не се редовно тестирани имаат поголема веројатност да не се свесни за потенцијална блага инфекција.

  Гените исто така можат да играат улога во тоа дали некој ќе се зарази, вели Улф Дитмер, директор на Институтот за вирусологија во Универзитетската болница во Есен.

  „Има луѓе кои се поподложни на маларија или ХИВ поради нивните генетски карактеристики. До одреден степен, ова важи и за Sars-CoV-2 “, рече тој.

  Тој додава дека истото важи и за крвната група, која не само што влијае на тежината на болеста, туку и на подложноста на вирусот.

  Покрај тоа, заштитата што ја обезбедува вакцината често се потценува. И иако нивото на антитела се намалува со текот на времето, тоа останува доволно високо со месеци, што, вели Сандер, го намалува бројот на инфекции.

  Дитмер додава дека е откриено дека посебна подгрупа на антитела обезбедуваат особено добра заштита од инфекција со коронавирус. „Мерењето на нивното ниво е скапо и комплицирано, па затоа не се спроведува. Значи, не можете да знаете дали некој ги има или не“.

  Околности или случајности
  Друг феномен што вреди да се спомене е фактот дека неколку дена по инфекцијата со еден патоген, луѓето обично се помалку подложни на инфекција со други. Со други зборови, обичната настинка може да ве заштити од коронавирусот некое време.

  „Ова делумно се должи на интерферонот, одбранбен протеин во мукозата што ја намалува чувствителноста на Sars-CoV-2 во тој временски прозорец“, рече Сандер.

  Кај некои луѓе, имунолошкиот систем многу брзо успева да го отстрани вирусот од телото.

  Не сте трајно сигурни
  „Едно шведско истражување откри Т-клетки (тип на бели крвни зрнца кои се дел од имунолошкиот систем) кај луѓе кои не биле позитивни по близок контакт со заразени членови на семејството. „Тоа е знак дека нивниот имунолошки систем „се справи“ со коронавирусот, иако тој не можеше секогаш да се открие“, рече Сандер.

  И што може да се заклучи? Можеби сте го имале вирусот без да го знаете, можеби сте имале корист од некои привремени околности или некои генетски фактори или само луда среќа.

  „Ништо од ова не значи дека сте трајно безбедни. Новата варијанта на коронавирусот или променетите околности може целосно да го сменат тоа“, заклучи Сандер.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img