More

  Зошто не треба да ја чешлате косата додека е мокра?

  - Advertisement -

  Ако сте меѓу оние кои се чешлаат веднаш по миењето, имаме лоши вести за вас.

  Чешлањето мокра коса, како и спиењето со мокра коса, може прилично да ја оштети вашата коса.Имено, ако ја чешлате влажната коса, тоа создава силен притисок на прамените што може да предизвика големо кршење.

  Иако редовното четкање на косата ќе помогне да се стимулираат корените и да се поттикне побрз раст, четкањето веднаш по миењето е прилично лошо за косата, особено затоа што косата ќе се скрши, косата ќе стане почувствителна на расцепените врвови и ќе биде тешко да се врати претходниот сјај.

  Што да се прави наместо тоа?
  Откако ќе ја измиете косата, прво подигнете ја со крпа и нежно исушете ја. Не користете веднаш фен ако не сакате да имате оштетена коса.

  После тоа, најдобро би било косата да се исуши на воздух, барем 80% од косата, а потоа можете да користите фен и други апарати.

  Ако едвај чекате косата да се исуши природно, почекајте најмалку 5-10 минути по миењето, а потоа само посегнете по фен за коса, советува Мариклер. И тоа во голема мера ќе го намали оштетувањето на косата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img