More

  Зошто милиони жени се будат во исто време секоја вечер?

  spot_img

  Дали се будите секоја вечер во исто време? Ако кога ги отворате очите, часовникот секогаш покажува околу 3:30, можеби тоа зависи од оваа причина што истражувачите штотуку ја проучувале.

  За многу жени кои минуваат низ менопауза, еден од главните симптоми е несоницата, предизвикана од хормонални промени.

  Милиони жени се будат рано поради менопауза, а мнозинството се будат во 3.29 часот – четири часа пред да се вклучи просечниот аларм, покажа истражувањето на Dunelm.

  Истражувањето на 2.005 жени во перименопауза и менопауза истакна дека речиси три четвртини од жените (69 проценти) рекле дека тоа што не може да спијат навечер им штети на нивната емоционална благосостојба.

  Истражувачите рекоа дека жените во менопауза може да имаат тешкотии со спиењето и може да се разбудат во текот на ноќта, што може да влијае на дневната функција и перформанси.

  Физичките симптоми на менопаузата вклучуваат болки во зглобовите, топли бранови, ноќно потење и почеста потреба од одење во тоалет.

  Од психолошка гледна точка, промената на нивото на хормоните може да доведе до зголемување на стресот и анксиозноста и депресијата, што може да влијае на ритамот на сонот.

  Истражувањата покажаа дека недостатокот на сон всушност може да влијае на расположението, предизвикувајќи мозокот да се фокусира на негативни мисли и несреќни настани, а не на среќни.

  Меѓу стратегиите за подобрување на симптомите на менопаузата, експертите препорачуваат да јадете помалку пред спиење, да користите миризливи спрејови за спиење, да се осигурате дека просторијата е целосно темна, да пиете помалку алкохол, да избегнувате премногу кофеин, да ја зголемите физичката активност и да се откажете од пушењето.

  Управувањето со стресот и грижите, здравата ноќна рутина за релаксација и барањето совет од вашиот лекар за земање хормонска заместителна терапија, исто така, може да помогне да се подобри сонот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img