More

  Зошто имате непријатно чувство во желудникот и како да се ослободите од него?

  spot_img

  Мачнините се непријатно чувство во желудникот кое може да биде придружено со нагон за повраќање и може или не да резултира со повраќање.

  Во повеќето случаи, може да се лекува со домашни лекови.

  Меѓутоа, ако имате мачнина без очигледна причина и ако не ви поминува за ден или два, посетете лекар бидејќи може да биде знак и за нешто посериозно.

  Вообичаени причини за мачнините

  Киселини или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

  Оваа состојба може да предизвика содржината на желудникот да се врати во хранопроводникот што создава чувство на печење кое пак, предизвикува мачнини.

  Инфекција. Бактериите или вирусите можат да влијаат на желудникот и да доведат до мачнини.

  Бактериите кои се пренесуваат преку храна може да предизвикаат болест позната како труење со храна (и вода).

  Исто така, вирусните инфекции, може да предизвикаат мачнини, како на пример, цревната вироза.

  Лекови. Земањето одредени лекови (на пр. хемотерапија за третман на рак) може да го вознемири желудникот и да придонесе за создавање мачнини.

  Погрижете се внимателно да ги прочитате информациите за лековите за сите нови третмани што можеби ги земате и разговарајте со вашиот лекар за какви било лекови и третмани што ги примате.

  Болест на движење (морска болест, кинетоза). Пораките кои се пренесуваат до мозокот при движење не се координирани со сетилата, што доведува до гадење, вртоглавица или повраќање.

  Диета. Прејадувањето или јадењето одредени видови храна (на пр. многу зачинета или мрсна храна) може да го вознемири желудникот и да предизвика мачнини.

  Алергија на храна или нетолеранција на храна исто така може да предизвика гадење.

  Болка. Интензивната болка може да придонесе за гадење. Ова важи за болни состојби како што се панкреатитис, жолчни камења и камења во бубрезите.

  Чир. Чир на желудникот или дванаесетпалачното црево може да придонесе за појава на мачнини. Додека јадете, чирот може да предизвика чувство на печење и ненадејна мачнина.

  Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img