More

  Знаци на рак кои мажите не треба да ги игнорираат

  - Advertisement -

  Ракот е хронична болест која може да се појави кај секого. Во зависност од возраста, гените и животните навики, веројатноста за појава на рак може да се зголеми. Според Светската здравствена организација, ракот е втора водечка причина за смртност во светот.

  Додека ракот на дојката, белите дробови, грлото на матката и тироидната жлезда е почест кај жените, ракот на белите дробови, простатата, желудникот и црниот дроб се почести типови на рак кај мажите.

  Честопати симптомите на ракот можат да личат на симптомите на други неопасни болести, што може да доведе до доцна дијагноза. Подолу се дадени знаци на рак кои мажите често ги игнорираат и не треба.

  1. Промени во тестисите

  Мажите треба често да ги контролираат тестисите за да избегнат промени во големината, бојата или текстурата. Како што од жените се бара редовно да ги проверуваат градите, така и мажите треба да го прават истото со тестисите. Доколку забележите дека едниот или двата тестиси ја промениле големината или чувствувате грутка, не треба да го игнорирате и треба да побарате лекарска помош. Тоа може да биде знак за рак на тестисите.

  2. Промени на кожата

  Ракот на кожата се манифестира различно кај мажите и кај жените. Иако се чини дека е почеста кај жените, според Американското здружение на дерматолози, мажите имаат поголема веројатност да умрат од меланом отколку жените. Затоа е многу важно да се забележат какви било промени на кожата бидејќи тоа може да биде повеќе од само изгореници од сонце. Затоа, доколку забележите невообичаено крварење или болка или откриете необични пеги и брадавици, консултирајте се со вашиот дерматолог.

  3. Тешкотии со мокрење

  Тешкотиите при мокрењето може да сигнализираат дека има некои бенигни проблеми. Меѓутоа, доколку се појават во комбинација со крв во урината или спермата, како и болка и непријатност придружена со еректилна дисфункција, тоа може да биде знак за рак на простата кој може да биде опасен по живот доколку не се лекува навреме.

  4. Хронична кашлица

  Хронична, постојана кашлица може да значи многу. Но, ако тоа трае три недели или подолго, а не сте настинати и немате симптоми на алергија, тоа може да укажува на рак на белите дробови. Ако имате придружни симптоми како што се отежнато дишење, отежнато дишење, засипнатост или кашлање крв, веднаш контактирајте го вашиот лекар.

  5. Рани во устата

  Сите имавме болни рани во устата, но со текот на времето тие сами зараснаа. Меѓутоа, ако развиете рани во устата кои не заздравуваат и доведуваат до постојана болка и оток, тоа може да укажува на одредени видови на рак на устата. Оние кои пушат треба да обрнат посебно внимание на овие работи, пишува Тајмс оф Индија.

  6. Проблеми со голтање

  Отеченото и болно грло е сигурно познато како еден од симптомите на коронавирусот, но ако трае, не престанува неколку недели и ви го отежнува голтањето храна – посетете лекар и тестирајте се за грло, стомак. или рак на белите дробови.

  7. Постојан замор

  Заморот може да биде симптом на речиси секоја болест. Дури и настинката може да го намали нивото на енергија. Меѓутоа, ако сте уморни повеќе од еден месец или чувствувате недостаток на здив, посетете лекар кој ќе ви ја даде вистинската дијагноза. Експертите веруваат дека постојаниот замор може да биде знак за леукемија или лимфом.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img