More

  Знаци кои откриваат дека малите деца се под стрес

  spot_img

  За малите деца, одредени животни настани како преселување во нова куќа или одење во градинка се големи работи кои можат да предизвикаат стрес.

  Како што објаснуваат психолозите, стресот кај малите деца не е секогаш лесно да се препознае бидејќи, за разлика од постарите, тие не можат да ни кажат што и зошто се толку вознемирени.

  Сепак, експертите исто така тврдат дека постојат одредени знаци кои откриваат дека детето може да биде под стрес.

  Анксиозност од разделување или страв од разделба
  Иако кризата на одвојување е доста честа појава кај децата, понекогаш може да биде знак на стрес кај нашите малечки.

  Кога малото дете е под стрес, често е многу потешко да се одвои од родителите или роднините, токму поради чувството дека нешто лошо може да му се случи.

  Проблеми со спиењето
  Проблемите со спиењето како несоница, честото будење во текот на ноќта или рано будење може да бидат знак дека малото дете е под стрес или доживува некоја траума што не треба да ја игнорираме.

  Иако малите деца често имаат проблеми со спиењето поради многу причини, како што се болки во никнувањето на забите или настинки, тие доаѓаат и си заминуваат прилично брзо. Во случај проблемите со спиењето да траат подолго, психолозите предупредуваат дека во овој случај може да се работи за посериозен проблем како што е стресот.

  Промени во однесувањето
  Големите животни настани како што се преселувањето во нова куќа, раѓањето на брат или сестра, одење во градинка или некоја друга значајна промена може да предизвикаат трајни промени во однесувањето или таканаречена регресија, што може да го доведе нашето дете да се врати на однесување кое има веќе е надраснат, како на пример носење пелени, користење цуцла или цицање палец.

  Како што објаснуваат психолозите, необјаснивата регресија е знак дека детето минува низ стресен период со кој не може да се справи правилно.

  Развивање на лоши навики
  Децата кои се под стрес понекогаш се обидуваат да се смират со обични навики или тикови како што се грицкање нокти, вртење на косата или гребење на кожата.

  Психолозите советуваат родителите кои забележуваат дека нивното дете ги прави токму овие работи, никогаш не треба да го критикуваат детето бидејќи малите деца едноставно немаат самоконтрола каква што имаат возрасните, пренесува Index.hr.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img