More

  Зимското сметање на времето започнува: Друга важна работа се менува

  spot_img

  Во недела, на 29 октомври, во три часот по полноќ времето се враќа еден час наназад – на два часа како што започнува зимското сметање на времето.

  Во Хрватска тоа е регулирано со Уредбата што ја донесе Владата минатата година, со која се определува зимско и летно сметање на времето до 2026 година.

  Дигиталните уреди како што се мобилните телефони, часовниците и компјутерите генерално сами ќе го менуваат времето, така што не мораме да стануваме среде ноќ за да ги смениме.

  Поради тоа што почнува зимското сметање на времето, се менуваат и дневните тарифни периоди за пресметка на струјата, односно струјата ќе поевтинува од 21 до 7 часот, а според повисоката тарифа ќе се пресметува од 7 до 21 часот.

  Дебатата за воведување еднообразно време на ниво на ЕУ трае со години, но се уште не е донесена одлука за укинување на летното и зимското сметање на времето, пишува Дневник.хр.

  Иако повеќето луѓе нема да се жалат дека тоа ќе им даде дополнителен час сон, за некои, поместувањето на часовникот може да влијае на нивниот ритам на спиење.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img