More

  Жител на Скопје минатата година остварил и пријавил 446 милиони денари (7,2 милиони евра) годишен бруто доход

  spot_img

  Жител на Скопје минатата година остварил и пријавил 446 милиони денари (7,2 милиони евра) годишен бруто доход. Највисока годишна бруто плата во 2022 година исплатена е на граѓанин од Скопје во дејноста трговија на големо со производи од тутун и изнесува 144 милиони денари (2,3 милиони евра), покажуваат податоците што ги објави денеска на прес-конференција Управата за јавни приходи.

  Како што информира директорката на УЈП Сања Лукаревска, највисокото лично примање по основ на извршена работа го пријавил граѓанин од Скопје и изнесува 280,6 милиони денари на годишно ниво, (4,55 милиони евра) а доходот е остварен во странство. На врвот на листата за исплата на највисок доход од самостојно вршење дејност повторно се скопјани, а највисокиот износ е 61,9 милиони денари (1,06 милиони евра).

  Најмладиот милионер кој остварил најголема добивка во денари има само девет години.

  Во 10- топ рангирани на листата се наоѓаат адвокати, нотари, угостители, одгледувачи на жито и мешункасти растенија и од дејноста производство на анбалажи од хартија. Највисокиот доход од продажба на земјоделски производи е во износ од 18,9 милиони денари (30,7 милиони евра) а ја остварил жител на Скопје.

  Највисоката капитална добивка минатата година изнесува 173,4 милиони денари (2,8 милиони евра), а е остварена и пријавена од граѓанин на Скопје кој продал удел во трговско друштво чија дејност е производство на филмови, видео филмови и телевизиска програма.

  Највисоката исплатена дивиденда е во износ од 229,6 милиони денари (3,7 милиони евра) на граѓанин на Скопје, кој се јавува како сопственик на удел во компанија чија дејност е болници.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img