More

  Земја на која и требаат итни реформи: „Дури и туристите се жалат дека има премногу туристи“

  spot_img

  Грција мора да го намали неконтролираното градење и да ги заштити водните ресурси и крајбрежните области ако сака да одржи здрава туристичка индустрија, пишува Индипендент.

  Приближно 33 милиони луѓе ја посетиле Грција во 2023 година, што е за 5 милиони повеќе од претходната година. Многу туристи се привлечени во Грција од античките археолошки локалитети, тиркизните води на Медитеранот и сигурно сончево време. Но, во извештајот објавен на 13 јуни, народниот правобранител предупреди на зголемени еколошки ризици и повика на итни реформи, пренесува tportal.

  „Економијата на нашата земја во голема мера се потпира на туризмот, што ја прави потребата да се управува на одржлив начин уште поитна“, се вели во извештајот. Грција не смее „да го исцрпува својот потенцијал, да го расфрла и да ги прави нашите туристички дестинации неатрактивни со текот на времето“.

  Дури и туристите се жалат на премногу туристи
  Туризмот сочинува повеќе од една четвртина од економското производство и речиси 2 милиони Грци ги добиваат своите годишни приходи од овој сектор, се вели во извештајот, прв во секторот за грчкиот омбудсман откако телото е основано пред повеќе од 25 години.

  Се очекува приходите да пораснат на 21 милијарда во 2024 година од минатогодишните 20,5 милијарди. Ова е навистина благодет за економијата што излегува од децениска должничка криза.

  Саканиот Санторини, мал остров со население од 15.550 жители, прима повеќе од 5,5 милиони посетители годишно. Тоа е двојно повеќе од бројот што беше домаќин во 2012 година, се вели во извештајот. Тој остров затоа обезбедува една милијарда евра годишен приход, пренесува tportal.

  „Во Санторини дури и туристите се жалат на големиот број туристи“, се вели во извештајот.

  Тој повика на поголема регулатива за да се намали изградбата на крајбрежјето и да се забави уништувањето на шумите што создаде соодветни услови за поплави. Исто така, повикува на поголема грижа за водните ресурси во светло на „големите“ барања за вода за пиење, базени и водни паркови.

  Му недостасува визија
  „Туризмот е област каде што недостатокот на визија и стратегија е особено интензивен. Примената на јасно управување со туризмот е огромна потреба“, се наведува во извештајот.

  Минатогодишната сезона на шумски пожари во Европа беше меѓу најлошите овој век, објави Европската комисија. Пожарите зафатија повеќе од половина милион хектари, предизвикаа масовна евакуација и загинаа најмалку 20 луѓе во Грција.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img