More

  Започна сезоната на алергии: Лекови има доволно, а има и алтернативи

  spot_img

  Започна сезоната на алергии. Лекарите велат дека сезонските алергии, поврзани со надворешните простори, се предизвикани од прекумерна реакција на имунолошкиот систем на алергени кои се наоѓаат надвор, а обраснатата трева придонесува за влошување. Кај некои граѓани, во овој период квалитетот на животот дополнително се влошува и значително го нарушува. Лекови има доволно, велат фармацевтите.

  Обраснатата трева, како и косената трева која останува и не се откупува, е дополнителен проблем за алергичните, ни вели Јасминка, која и самата е алергична на полен.

  „Ми пречи, сега кога дојде пролетта, тревата расте, бехар, па поленот лета. Алергична сум и на ајдучка трева, пијам апчиња и ставам капки во носот. Ги плаќам сите лекови, бидејќи не одам на лекар“, вели Јасминка Тихиќ.

  Паркот КЈКП е одговорен за одржување на 2,9 милиони квадратни метри на подрачјето на седум општини во кантонот Сараево. Поделба на три категории, од кои сите се во процес на косење, покрај главниот градски пат, површини во блоковото зеленило и во ридските делови.

  Но, забуна кај граѓаните предизвикуваат области кои не се во нивна надлежност, велат од Паркот.

  „Сè уште имаме ситуација зошто нешто не е косено или одземено, но никој не води сметка повеќето од нив да оставаат комунален отпад од домаќинствата во корпите во парковите, зелените површини, детските игралишта. Ако сакаме да го толкуваме фактот дека нашиот работник кој дојде утринава да ја коси зелената површина треба да ја обиколи целата површина, да го исчисти целиот комунален отпад за да може да ја вклучи косилката и да почне да коси, тој веќе губи еден до два работни часа“, вели Алдијана Кљајиќ.-Хамза од паркот КЈКП.

  Проблемот е што сопствениците или менаџерите не одржуваат доволно површина под нивна јурисдикција. Не одењето по неискосена трева не е единствената лекарска препорака.

  Експертите ги советуваат пациентите склони кон алергии да не излегуваат наутро ако не мораат и да не ги зрачат просториите наутро туку навечер, а доколку треба да излезат да ставаат маски.

  Нема недостиг на лекови за алергија
  Лекови за алергија има доволно од Ju Pharmacy Sarajevo. Ако некои недостасуваат, секогаш има алтернативи. Сепак, важно е да се напомене дека алергијата е хронична болест, па без оглед на рецептот, повеќето лекови се плаќаат.

  Како алтернатива, фармацевтот Билсена Шахман препорачува: „Црн ким, калциум, витамин Ц од природни производи, антихистаминици кои ги има во аптека, сега најмногу имаме алергени од косена, неискосена трева, најчесто пациентите имаат се повеќе алергии бидејќи имунолошкиот системот опаѓа“.

  Неопходно е да се работи на имунолошкиот систем во текот на целата година. Меѓутоа, кога ќе се појават првите симптоми, важно е да се напомене дека сега имаме апликации каде што можеме да го провериме нивото на полен во воздухот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img