More

  За прв пат во светот на момче со епилепсија му е вграден уред за контрола на напади

  spot_img

  Момче со тешка епилепсија стана првиот пациент во светот кој пробал нов уред за контрола на напади, вграден во неговиот череп, објави во понеделникот Би-Би-Си.

  Невростимулатор, кој испраќа електрични сигнали длабоко во неговиот мозок, ги намали дневните напади на Оран Ноулсон за 80 проценти.

  Неговата мајка Џастин изјави за Би-Би-Си дека тој е посреќен и дека има „многу подобар квалитет на живот“.

  Операцијата беше спроведена во октомври како дел од судењето во болницата Great Ormond Street во Лондон кога Оран имаше 12 години.

  Оран, од Сомерсет, има Ленокс-Гасто синдром, форма на епилепсија отпорна на стандарден третман кој се разви на тригодишна возраст.

  Оттогаш, тој имал напади кои се движеле од дваесет до неколку стотици секој ден.

  Мајката на Оран, пред операцијата, објаснила како епилепсијата доминирала во животот на момчето: „Таа му го украла целото детство“.

  Таа рече дека имал серија различни напади, вклучувајќи ги и оние каде што паѓал на земја, силно се тресел и ја губи свеста.

  Таа рече дека тој повремено ќе престане да дише и ќе бара итен CPR.

  Оран има аутизам и АДХД, но Џастин вели дека неговата епилепсија е убедливо најголемата пречка: „Имав прилично светло тригодишно дете и за неколку месеци откако почнаа неговите напади, неговата состојба се влоши и тој изгуби многу вештини“, рече таа.

  Оран е вклучен во проектот CADET – серија на испитувања кои ја проценуваат безбедноста и ефикасноста на длабоката мозочна стимулација за тешка епилепсија.

  Партнерството ги вклучува болницата Great Ormond Street, Универзитетскиот колеџ во Лондон, King’s College Hospital и Универзитетот во Оксфорд.

  Епилептичните напади се активираат од абнормални изливи на електрична активност во мозокот.

  Целта на уредот, кој емитува постојан пулс на струја, е да блокира или прекине абнормални сигнали.

  Операцијата, која траела околу осум часа, била извршена во октомври 2023 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img