More

  За неколку дена, Google ќе почне да брише сметки во голем обем: Еве како да ја зачувате вашата содржина

  spot_img

  Како што беше најавено, почнувајќи од 1 декември, Google ќе ги брише неактивни сметки и целата нивна содржина, како што се фотографии, е-пошта, контакти и документи, од Drive.Чистењето низ целиот систем има за цел да ги заштити корисниците од безбедносни закани, како што се спам и измами со фишинг.

  Зошто Google брише неактивни сметки?
  Google ги брише неактивни сметки од својот систем затоа што вели дека постои „поголема веројатност да биде компромитиран“. Ненадгледуваните сметки често се потпираат на стари или повторно употребени лозинки, имаат помалку безбедносни проверки и десет пати е поголема веројатноста да немаат поставено двофакторна автентикација.

  Кога сметката е компромитирана, таа може да се користи за се, од кражба на идентитет до несакана или злонамерна содржина, како што е спам, истакна компанијата минатиот мај.

  Кога ќе се избришат сметките?
  Google ќе започне со укинување на неактивни сметки на 1 декември 2023 година, се вели во соопштението на компанијата. Ќе започне со елиминирање на сметките што корисниците ги создале, а потоа никогаш повеќе не ги посетиле.

  Кои сметки на Google се бришат?
  Според новата политика на Google, ако сметката на Google не била користена најмалку две години, сметката и нејзината содржина, вклучувајќи ја и содржината во Google Workspace, може да се избришат. Сепак, новите правила важат само за личните сметки на Google, што значи дека училишните или работните сметки не се засегнати.

  Дополнително, Google нема да ги отстрани сметките што прикачувале видеа на YouTube или имаат активни претплати на апликации или услуги за вести. Засегнатите корисници ќе добијат повеќекратни известувања дека нивните сметки ќе бидат укинати пред тоа да се случи.

  Како да ја заштитите вашата сметка?
  За да бидете сигурни дека вашата сметка на Google останува активна, најавете се на вашата сметка и користете една од алатките на компанијата, како што се Gmail, Google Drive, Google Photos и Google Play.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img