More

  Вучиќ вели дека униформите може да се најдат насекаде: Колку чинат и какви се можностите за злоупотреба

  spot_img

  Масовната продажба на воена облека и опрема без никаква контрола може да создаде проблем за безбедносните структури, но контролата на индивидуалната продажба е практично невозможна, смета соговорникот на N1, Предраг Петровиќ од белградскиот Центар за безбедносна политика.

  Потсетуваме, на денот кога имаше вооружени конфликти во Бањска, Косово, на прашањето на Н1 дали има информации за униформите што ги носеле напаѓачите на косовската полиција, тој одговори дека тоа не се униформи на армијата и полицијата и дека може да се добијат каде било на пазарот.

  Како што може да се заклучи, многу различни видови униформи, кои се во употреба во армиите ширум светот, се слободно достапни, без разлика дали ги има во бројни класични продавници или уште побројни интернет портали.

  Нема ограничувања, исто како што нема верификација кој купува. Треба да имате пари и да ја изберете саканата стока.

  Понудата во продавниците е одлична. Лесно можете да ги најдете униформите на армиите на Велика Британија, САД, Русија, Германија… Во понуда се голем број на различни комплети – во зависност од околината во која се користат. Монохроматски, камуфлажни, за антитерористички единици, за пустината…

  Достапни се и женски комплети. Можно е дури и да се купи женски војнички чевел со пета.

  Панталоните чинат во просек меѓу 50 и 60 евра, комбинезонот околу 30 евра. Појасите се движат од 20 до 30 евра, додека чевлите се нешто поскапи и чинат околу 100 евра. Јакните чинат од 50 до 150 евра, а елеците од 50 до 70. Во продавниците може да се купи дополнителна воена и полициска опрема.

  Влошките за колена чинат од 25 до 30 евра, далечина од 250-300, рамки за муниција околу 80. Полициските лисици чинат од 20 до 60 евра, додека палките се купуваат од 20 до 30 евра.

  Практично, се е достапно освен огнено оружје.

  Според Предраг Петковиќ од белградскиот Центар за безбедносна политика, ваквата состојба може да им создаде проблеми на безбедносните структури.

  „Контролата на индивидуалната продажба е многу тешка, практично невозможна во денешни услови. Она што може да го направи е подобра контрола на масовната продажба на униформи и опрема. Ако некој купи, на пример, 50 комплети, тоа не треба да остане незабележано. Се работи за безбедносна култура, па во ред е ако е сомнително да се динста ваква набавка“, вели Петровиќ за Н1.

  Тој наведува дека она што апсолутно не е дозволено е носење службени армиски и полициски ознаки, како и оние кои изгледаат слично.

  Според Законот за приватно обезбедување, кој користи униформа и знак (лого) на приватно обезбедување, кои по изглед и боја јасно не се разликуваат од униформите и ознаките на возилата на полициските, воените, царинските службеници. или ќе се казни униформата и ознаките на кој било друг државен орган е прекршок со парична казна од 500.000 до 2.000.000 динари.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img