More

  Врховниот суд на САД ќе одлучи дали Трамп може да се кандидира во Колорадо

  spot_img

  Во четврток американскиот Врховен суд ќе ја разгледа жалбата на поранешниот претседател Доналд Трамп против одлуката на Врховниот суд на државата Колорадо да го отстрани од претседателските избори во државата. Судот во Колорадо пресуди дека Трамп учествувал во бунт против државата, па затоа не може да се кандидира.

  Поранешниот американски претседател Доналд Трамп беше тужен во Колорадо од гласачи кои тврдат дека со говор на 6 јануари 2021 година ги охрабрил своите поддржувачи да го нападнат Конгресот, кој на тој ден формално го потврди исходот од претседателските избори на кои Трамп беше поразен од Џо Бајден.

  Врховниот суд во Колорадо тесно пресуди со гласање четири спрема три дека Трамп го прекршил Уставот со поттикнување бунт против државата, но ја ставил својата одлука во мирување во очекување на одлуката на Врховниот суд. Ова сега ќе биде прв пат во историјата да се одлучи дали поранешен претседател на САД предводел бунт.

  Усните аргументи на тужителите и адвокатите на Трамп ќе се пренесуваат во живо во најзначајната одлука на судот што влијае на претседателските избори од декември 2000 година, кога конзервативното мнозинство на Врховниот суд нареди прекин на пребројувањето на гласовите на Флорида, предавајќи му ја победата на републиканецот Џорџ В. Помладиот против демократот Ал Гор.

  Трамп смета на победа
  Трамп беше отстранет од гласачкото ливче и од државниот секретар на сојузната држава Мејн, а слични тужби има во повеќе од десет американски сојузни држави.

  Трамп смета на Врховниот суд да пресуди во негова корист, бидејќи самиот назначи тројца судии, а конзервативците имаат сигурно мнозинство во судот. Сепак, Врховниот суд веќе пресуди против него, вклучително и за неговите барања да се чуваат доверливи даночните пријави и да се поништат изборите во 2020. Фокусот ќе биде ставен на толкувањето на членот 3 од 14-тиот амандман на Уставот на САД, во кој се вели дека не лицето може да има избрана или на друг начин државна функција ако учествувало во бунт против државата.

  Донесен по Граѓанската војна, амандманот засекогаш го укина ропството, а исто така беше ратификуван за да ги спречи службениците од поразената бунтовничка Конфедерација да имаат јавна функција во Соединетите држави. Противниците на одлуката во Колорадо тврдат дека таа не се однесува на Трамп бидејќи во уставниот амандман се споменуваат позиции кои бунтовниците не можат да ги заземат, како конгресмен, избирач и функционер на САД, но не се однесува конкретно на претседателот на САД.

  Врховниот суд во Колорадо сепак заклучи дека тоа важи и за претседателот на САД.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img