More

  Воспоставена е комуникација со јапонската сонда на Месечината, пред девет дена ја загуби моќта

  spot_img

  Јапонското вселенско летало SLIM „се враќа во живот“, соопшти во понеделникот тамошната вселенска агенција, повеќе од една недела откако слета токму на Месечината, но остана без струја бидејќи неговите соларни панели беа под погрешен агол.

  Јапонската вселенска агенција ја обнови комуникацијата со сондата SLIM доцна во неделата, изјави портпаролот на агенцијата, речиси девет дена откако сондата слета и Јапонија стана петтата земја што испрати вселенско летало на Месечината.

  Сондата најверојатно можела да започне да генерира енергија со промена на насоката на сончевата светлина, соопшти агенцијата.

  SLIM ја продолжи својата мисија за анализа на составот на карпите на површината на Месечината со спектрална камера со повеќе опсег, во потрага по индиции за потеклото на Месечината, додава агенцијата.
  Ја допре Месечината
  На 20 јануари, SLIM ја допре Месечината на само 55 метри од планираното место за слетување во кратер во близина на лунарниот екватор.

  Агенцијата соопшти дека сондата демонстрирала напредок во прецизното слетување заснована на технологијата за вид, што може да биде моќна алатка за идно истражување на ридските лунарни полови, кои се сметаат за можен извор на гориво, вода и кислород.

  Од непознати причини, SLIM го загуби потисокот на еден од двата главни мотори непосредно пред слетувањето, оддалечувајќи се неколку десетици метри од целта.

  Сондата безбедно застана на блага падина, но се чинеше дека се превртува со моторот свртен нагоре на слика направена од роверот со тркала со големина на бејзбол, кој се активирал при слетувањето.

  Поради ова, соларните панели на сондата беа свртени кон запад и не можеа да произведуваат електрична енергија.

  Агенцијата рачно ја исклучи батеријата на SLIM при издишување 2 часа и 37 минути по слетувањето откако беше завршен преносот на податоците на сондата на Земјата.

  Агенцијата нема одреден датум за завршување на мисијата на сондата на Месечината, но претходно соопшти дека не е дизајнирана да преживее лунарна ноќ.

  Следната лунарна ноќ започнува во четврток.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img