More

  Војната во Украина може да доведе до недостиг на суровини за производство на чипови!

  spot_img

  Последиците од руската инвазија на Украина, која започна во четвртокот со руските копнени, поморски и воздушни сили, може да резонираат и да ја оштетат глобалната индустрија за компјутерски чипови и да ги влошат и онака силно оптоварените синџири на снабдување, објави Ројтерс, цитирајќи анализа на инвестициската банка.ЈП Морган.

  Украина е еден од водечките светски извозници на неон, гас кој е клучен за ласерите кои се користат во производството на чипови. Повеќе од 90% од неонот за полупроводници што се користат во фабриките за електроника во САД доаѓа од Украина, велат аналитичарите на Techcet. Покрај тоа, околу 35 проценти од паладиумот, редок метал кој исто така се користи во индустријата за полупроводници, доаѓа од Русија.

  Во случај воениот конфликт во Украина да прерасне во целосна војна, тоа секако би го нарушило извозот на овие суровини, а глобалните компании како Интел, кои покриваат околу 50 отсто од својата неонска потрошувачка со увоз од Источна Европа, би можеле да почувствуваат штетата, велат аналитичарите.Моргана, пренесува Ројтерс.

  Но, не сите компании ќе бидат подеднакво погодени од таков потенцијален недостиг. Холандската ASML, која произведува машини за полупроводнички постројки, покрива помалку од 20% од своите потреби со увоз од земјите погодени од криза.

  Затоа, индустријата за чипови може да се сврти кон други добавувачи како Кина, САД или Канада за да ги надополни залихите. Сепак, ова може да биде многу бавно, пишува колумнистката на Ројтерс, Лиза Јука, и потсетува дека иако секторот успеа да го надмине растот на цените на неоните по анексијата на Крим во 2014 година, обемот на конфликтот што сега започна изгледа многу поголем – и последиците подалекусежни.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img