More

  Во Србија годинава 297 лица заболеле од голема кашлица

  spot_img

  Во Србија годинава заклучно со 4 февруари се потврдени 297 случаи на голема кашлица, а две бебиња починале, соопшти денеска Јавниот здравствен завод на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“.

  Од почетокот на 2024 година, забележани се две смртни случаи предизвикани од пертусис (бактерија што предизвикува голема кашлица) кај невакцинирани деца на возраст од два и пол и три месеци, според веб-страницата Батута.

  Од тој институт прецизираат дека, според податоците на Службата за јавно здравје, заклучно со 4 февруари, здравствените работници на територијата на Србија пријавиле вкупно 297 потврдени случаи на пертусис кај кои дијагнозата била поставена од почетокот на 2024 година.

  „Најголем број случаи се регистрирани кај возрасните групи на лица постари од 20 години, односно на возраст од 10 до 14 години, додека највисока стапка на инциденца специфична возраст е забележана во возрасната група на доенчиња помали од 12 месеци. се вели во соопштението.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img