More

  Во првите денови од војната илјадници млади избегаа од Киев и од Украина, но за 57-годишната Људмила Менук насоката е спротивна, кон воените центри, каде да се регистрираат како волонтер

  spot_img

  Во првите денови од војната илјадници млади избегаа од Киев и од Украина, но за 57-годишната Људмила Менук насоката е спротивна, кон воените центри, каде да се регистрираат како волонтер, пишува Блумберг. Таа има и лична причина, пред неколку години нејзиниот син загина борејќи се со Русите.

  Има многу Украинци на возраст од Менук кои волонтираат на фронтот. И сите имаат иста мотивација, да не дозволат ниеден млад човек да загине на фронтот.

  – Ако добро ги извршувам задачите, ќе можам да го спасам животот на една млада Украинка – вели Људмила, која има внуци.

  Некои од Украинците кои се пријавиле како доброволци се бореле во Авганистан како дел од советската армија. Велат дека кога влегле во центрите немало комисии да ги испитуваат. Очекувањата беа за брз крај на војната.

  52-годишниот Виталиј е еден од тие ветерани. Неговата сопруга беше против тој да оди на фронтот.

  – Не сакам Русите да ве убијат откако толку напорно работевме за да имаме мирна старост – вели тој. Меѓутоа, сопругата на Виталиј починала додека тој се борел на фронтот.

  Лекарите го советувале да избегнува стрес, но Виталиј не мирува од почетокот на војната.

  Чувствата кај постарите Украинци се во спротивност со оние кај младите Украинци. Претседателот Володимир Зеленски инсистира на повеќе оружје, но не кажува ниту збор за потребата од повеќе луѓе во армијата, пишува и Блумберг. Агенцијата забележува дека повеќето војници што ги гледа на фронтот се всушност од генерацијата на Зеленски – на возраст меѓу 43 и 45 години. За ова придонесуваат многу фактори, до неодамна во законската регулатива беше запишана заштитата на младите, која не дозволуваше мобилизирање на лица помлади од 27 години, а дополнително имаше многу исклучоци, на пример, за студенти, без разлика кое високото образование го имаат. Најголем дел од младите не служеле војска и немаат никакви вештини.

  Сега возраста е намалена на 25 години, но младите се кријат, а од очекуваните 4,5 милиони да се пријават во воените центри, само половина се одзваа на повиците. Украинскиот претседател до неодамна се противеше на намалувањето на старосната граница за регрутирање со образложение дека младите ќе треба да ја обноват економијата на Украина.

  Меѓутоа, војската коментира дека им требаат младите, војната има нови методи и контролата на беспилотните летала, на пример, не им се даваат на постарите луѓе.

  Просечната возраст во украинската армија е очекувана и врз основа на демографската ситуација во Украина во 80-тите години на минатиот век во Украина имаше породилен бум поврзан со еден од добрите периоди во развојот на СССР – носена „перестројка“ ветувања за промени. Но, по распадот на системот, во земјата се почувствува несигурност, што доведе до нагло намалување на наталитетот. Некои од Украинците избегаа од земјата пред две години со своите возрасни деца, а сега, повеќе од две години подоцна, тешко дека некои од нив ќе се вратат, иако веќе наполнија 18 години и можат да се пријават како волонтери.

  Сепак, нивните баби и дедовци се борат, дури и со нивните хронични болести. Људмила, на пример, има проблеми со слухот и намален вид. Таа моментално се опоравува откако беше ранета на фронтот, но ја продолжува својата работа за армијата, нудејќи психолошка помош на војската. Други имаат проблеми со срцето, а речиси сите со хронични состојби се влошуваат бидејќи нема постојана медицинска нега и резерви на лекови на првите борбени редови.

  Ова не само што значи влошување на состојбата за војниците, туку и сè подолга војна бидејќи на постарите лица им недостасува сила да ги водат борбите, велат аналитичарите.

  Во Русија, се чини дека го немаат истиот проблем, ветувајќи огромни плати на волонтерите кои ќе се пријават да се борат во Украина, пренесува Блумберг. Толку многу што многу економски сектори се натпреваруваат со војската за работници. И во повеќето случаи, дури и позициите што беа примамливи до неодамна (на пример, во Гаспром) остануваат непополнети.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img