More

  Во Италија мака мачат да продаваат куќи за едно евро, но не им оди – како и зошто

  spot_img

  Продажбата на куќи за едно евро во Италија предизвика голем интерес во последниве години, при што десетици луѓе одлучија да купат имот во некои од напуштените градови во земјата.

  Но, додека градовите како Мусомели на Сицилија и Зунголи во Кампанија успеаја да продаваат напуштени станови на странци кои копнеат да го живеат италијанскиот сон, некои се борат да ги продадат своите празни домови, пишува Си-Ен-Ен.

  Меѓу нив е Патрика, далечно средновековно село од едвај 3.000 жители јужно од Рим, каде што повеќе од 40 имоти биле напуштени во раните 1900-ти и оставени да гнијат.

  Сместена на карпестото плато со поглед на долината Сако во централна Италија, Патрика е идилично место, но животот овде не бил лесен за локалното население во минатото.

  Како се напуштените куќи?
  Многумина заминаа во потрага по посветла иднина на друго место, оставајќи ги своите домови празни со децении.

  Во обид да му вдахне нов живот на едно село што умира, градоначалникот на градот, Лусио Фјордалисо, се обидува да го имитира успехот на другите италијански села кои ги ставија своите празни домови на продажба за едно евро или нешто повеќе од еден долар. Досега има мал успех.

  „Прво ги мапиравме сите напуштени куќи и испративме официјална покана до првичните сопственици да ги поканат да ги предадат своите трошни семејни имоти, но успеавме да продадеме само две куќи за едно евро“, изјави Фиордалисо за Си-Ен-Ен.

  Додека локалните власти во градовите кои останаа ненаселени од земјотреси и други природни катастрофи имаат овластување да продаваат напуштени куќи без дозвола на сопственикот, тоа не е случај за Патрика и други слични градови.

  „Прво ни е потребна согласност од сопствениците или нивните наследници да располагаат со нивните стари куќи. Само тогаш можеме да ги ставиме овие имоти на продажба со нивна согласност, што го прави процесот многу комплициран. Речиси невозможно“, вели Фиордалисо.

  Фиордалисо објаснува дека градот добил „позитивен одговор“ од десет сопственици откако испратил „јавна покана да ги вклучи во проектот за куќа од едно евро“, но тие се повлекле во последен момент. Другите никогаш не одговорија.

  „Повеќето роднини кои делат ист имот биле во конфликт меѓу себе“
  Тој смета дека оние кои се предомислиле можеби тоа го направиле поради проблеми со други роднини кои имале делови од истиот имот.

  Напуштените згради во старите италијански градови понекогаш се делат на неколку наследници кои поседуваат само дел – како бања, балкон, кујна – и според италијанскиот закон, ништо не може да се продаде без писмена согласност од сите наследници.

  Во минатото било вообичаено децата да наследуваат делови од нивниот семеен дом, вклучувајќи делови од земја, бунари и овоштарници.

  Но, нема гаранции дека роднините ќе продолжат да бидат во добри односи и/или во контакт со години.

  „Отстранувањето на куќите од едно евро беше во ќорсокак затоа што повеќето роднини кои делат ист имот беа меѓусебно во конфликт или не можеа да се договорат за продажбата, некои едвај зборуваа или се познаваа, други живееја во далечни градови и дури и во странство“, вели градоначалникот.

  Според Фиордалис, многу тешка задача е да се пронајдат потомците на сопствениците кои одамна емигрирале во странство, главно во САД, Канада и Аргентина и можеби имале различни презимиња или можеби го пренеле својот италијански имот на странци.

  „Тоа е како да барате игла во стог сено“, додава тој.

  Единствените две напуштени куќи кои Патрика успеала да ги продаде како дел од нејзината шема од едно евро биле во целосна сопственост на двајца локални жители.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img