More

  Во Газа беа убиени 99 новинари, членовите на ХНД запалија свеќи и рекоа: „Новинарите и цивилите не се мети“

  spot_img

  Во понеделникот, лидерите на Хрватското здружение на новинари (ХНД) и Хрватскиот новинарски синдикат (СНХ) организираа бдеење пред Домот на новинарот и запалија свеќи за убиените новинари во Газа, велејќи дека „новинарите и цивилите не се цели на војната“.

  На овој начин тие се приклучија на акцијата на Меѓународната федерација на новинари која во исто време се одржуваше во Брисел.

  Според сегашните податоци, најмалку 99 новинари се убиени во Газа од 7 октомври 2023 година. Огромно мнозинство се палестински новинари, од кои 92. Четворица израелски и тројца либански колеги го загубија животот додека ја извршуваа својата работа, за чии загубени животи подеднакво жалиме, посочија претставниците на ХНД и СНВ.

  „Ние не сме тивки набљудувачи“
  „Речиси стотина луѓе, наши колеги, се убиени од почетокот на војната. Ние не сме неми набљудувачи, знаеме, гледаме, слушаме и ја испраќаме нашата солидарност и поддршка до луѓето кои се борат на тој простор вистината да стигне до јавноста“, рече претседателот на Европската федерација на новинари и СНХ. Маја Север. Таа исто така додаде дека новинарите и цивилите не треба да бидат мети и повика на прекин на огнот, крај на убиствата и крвопролевањата во Газа.

  „Со овој симболичен чин од Загреб и Хрватска, испраќаме порака за солидарност до семејствата на нашите убиени колеги кои, без разлика на нација и вера, секојдневно страдаат додека ја вршат својата работа“, рече претседателот на ХНД, Хрвоје Зовко. Тој исто така рече дека новинарите во Газа биле избрани како намерни цели и додаде дека е тешко да се поверува дека тие биле случајно убиени, со оглед на бројот на жртвите, што е страшно.Еден грев – вистината
  Членот на Извршниот комитет на ХНД Бранко Мијиќ рече дека „стотици новинари во Газа се убиени, односно намерно ликвидирани и дека единствениот грев им е што сакале да ја кажат вистината за геноцидот што се води под превезот на борбата против тероризам“.

  Лидерите на ХНД и СНХ запалија свеќи за загинатите новинари во Газа пред спомен плочата на снимателите, новинарите и техничарите загинати во Татковинската војна.v

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img