More

  Во Финска започна тридневен штрајк

  spot_img

  Работничките синдикати во Финска започнаа тридневен штрајк во кој ќе учествуваат околу 300.000 вработени.

  Синдикатите протестираат против измените на законите за пазарот на труд и кратењето на социјалното осигурување предложено од владата.

  Поради штрајкот, предучилишните установи и фабриките ќе бидат затворени, заедно со промените во сообраќајот и работата на поштенската служба.

  Finner Airline објави дека е принудена да откаже околу 550 летови и значително да го намали сообраќајот на аеродромот во Хелсинки.

  Синдикатите тврдат дека мерките што ги предлага Владата ќе ја зголемат нееднаквоста во општеството, ќе ја ослабат положбата на работниците и ќе им наштетат на граѓаните со пониски примања и на невработените.

  Владата предложи систем во кој платите ќе бидат врзани за извозниот сектор, според АП.

  Предвидено е да се исклучи националниот посредник за труд од предлагање нивоа на плати во спорови каде растот би бил поголем од договорениот со извозниот сектор.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img