More

  ВМРО-ДПМНЕ води на парламентарните избори во пет од шесте изборни единици, додека во шестката води Европскиот фронт на ДУИ

  spot_img

  ВМРО-ДПМНЕ води на парламентарните избори во пет од шесте изборни единици, додека во шестката води Европскиот фронт на ДУИ.

  Според податоците на Државната изборна комисија од обработени 16,18% гласови и 21,17% избирачки места, ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата Твоја Македонија речиси тројно водат со 47.196 гласови (33,19% од обработените) пред СДСМ кои освоиле 15.908(11,19%).

  Коалицијата Европски фронт на ДУИ освоила 33.284 гласови (23,41%), Левица освоила 7.228 гласови(5,08%), додека коалицијата ВРЕДИ освоила 27.792 гласови, односно 19,55%, а движењето ЗНАМ 5.164 гласови, односно 3,63%.

  Коалицијата Храбро за Македонија на ГРОМ освоила 408 гласови, односно 0,29%, Единствена Македонија 150 гласа, а Нова Алтернатива 359 гласа.

  Вкупен број на неважечки гласачки ливчиња засега изнесува 3.494.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img