More

  Владата утре ќе ги укине економските директори на клиниките

  spot_img

  Владата утре, на седница, на дневен ред ќе го има законот за укинување на економските директори во здравствените установи, што беше најавено и од министерот за здравство Арбен Таравари пред една недела.

  Премиерот Христијан Мицкоски денеска изјави дека со законот, што утре ќе биде на владина седница, се укинуваат организациските места или т.н. економски директори во здравствените установи, односно дека „владата става точка на дуализмот“.

  – Мора да имаме едно лице коешто ќе биде одговорно и едно лице коешто ќе има обврски, права, но и одговорности пред граѓаните. Вака бевме сведоци на префрлање на обврските и на одговорностите и практично не можевме да локализираме јасно каде е одговорноста. Сега, со овој потег, јасно ќе знаеме каде е локализирана одговорноста – рече Мицкоски, нагласувајќи дека во државава ќе има над стотина функционери, „коишто се на товар на граѓаните“, помалку.

  Тој соопшти дека „многу набргу од денеска ќе биде ребалансот на буџетот во Парламентот“, до крајот на оваа недела ќе бидат познати замениците министри, а на прашањето да открие нови именувања на директори, одговори дека „неколку часа од денеска ќе имаме нови именувања“. Исто така, на дневен ред на Владата ќе дојде и Законот за локална самоуправа.

  Премиерот информираше и дека се подготвува и законско решение за игрите на среќа, кое рече, најпрвин ќе подразбира ревидирање на сите согласности дадени од претходната Влада.

  – Бидејќи ние сме длабоко убедени дека тука законите се прекршени и некој треба да има одговорност за тоа што ги прекршил законите затоа што мора неказнивоста да ја оставиме во минатото. Секој оној, којшто ги прекршил законите и Уставот, мора да одговара и тука не треба да имаме никакви дилеми… Второ, треба да го ревидираме пристапот, односно начинот на оданочување, начинот на услови, местоположба итн. Така што, тоа ќе биде едно поопфатно законско решение, кое ќе биде секако поправично – додаде Мицкоски.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img