More

  Владата штотуку најави нови, повисоки цени на горивата

  spot_img

  Владата штотуку најави нови, повисоки цени на горивата
  Владата најави нови цени на горивата.

  Одржана телефонска седница на Владата на Република Хрватска на која е донесена Уредбата за утврдување највисоки малопродажни цени на нафтените деривати, според која највисоките малопродажни цени се пресметуваат според формулата според основната цена на фосилните горива. во претходниот период од 14 дена, со ограничена премија од 0,1245 ЕУР/л за дизел и бензин гориво и 0,0781 ЕУР/л за синиот дизел и во количина од 0,8229 евра/кг пропан-бутанска смеса за шишиња или 0,3716 EUR/kg за големи тенкови.

  Регулативата стапува во сила од првиот ден од објавувањето, а овој режим ќе важи во наредните 14 дена, информираат од Владата.

  Новите цени ќе бидат:

  · 1,45 EUR/l за бензин гориво (зголемување од 0,03 EUR/l)

  · 1,48 EUR/l за дизел гориво (зголемување од 0,05 EUR/l)

  · 0,94 EUR/l за син дизел (зголемување 0,05 EUR/l)

  · 1,18 EUR/kg ТНГ за резервоари (зголемување 0,01 EUR/kg)

  · 1,75 евра/кг ТНГ за шишиња (зголемување 0,02 евра/кг).

  Доколку нема владини мерки и доколку цените на мало целосно слободно се формирале на ниво на премии на енергетските субјекти пред првата регулатива, тие би изнесувале:

  · 1,57 EUR/l за бензин гориво

  · 1,63 EUR/l за дизел гориво

  · 1,03 EUR/l за син дизел

  · 1,43 евра/кг ТНГ за цистерни

  · 2,06 евра/кг ТНГ за шишиња

  Донесена е и Уредба за изменување и дополнување на Уредбата за висината на акцизата за енергетски производи и електрична енергија.

  „Владата на Република Хрватска, со измена на Уредбата за висината на акцизата на енергетските производи и електричната енергија во текот на 2022 година, во девет наврати го намали износот на акцизата за безоловен моторен бензин и дизел гориво, а во декември 2022 година и на мазутот со цел да се ублажи растот на малопродажната цена на енергетските производи, а од почетокот на 2023 година во дваесет и два наврати.

  Со оглед на тоа што сè уште постојат околности кои влијаат на зголемувањето на цените на енергетските производи и на континуираното намалување на акцизата во текот на 2022 и 2023 година, предложената измена на Уредбата за висината на акцизата на енергетските производи и електричната енергија е наменета да спречи нивните негативни ефекти, се предлага намалување на акцизата за најпродаваните енергетски производи безоловен моторен бензин и дизел гориво, за периодот од 13 до 26 февруари 2024 година, за 56,31 евра за 1.000,00 литри безоловен моторен бензин и 23,13 евра за 1.000,00 литри дизел гориво, односно 0,0563 евра за литар безоловен моторен бензин, 0,0231 евра за литар дизел гориво“, се вели во соопштението на Владата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img