More

  Витамин што значи живот: Го има во куп евтини намирници, не ги прескокнувајте!

  spot_img

  Иако тајната на долговечноста не е откриена, сепак знаеме дека постојат навики кои можат да го продолжат животот и да не заштитат од прерана смрт. Меѓу другото, неколку студии покажаа дека земањето дневен мултивитамин може да помогне во намалувањето на когнитивниот пад.

  „Консензусот е дека добро балансирана исхрана ги обезбедува сите потребни хранливи материи без потреба од додатоци“, вели др. Кенет Консила.

  Иако витамините се контроверзни, геронтологот Дарнел Кокс смета дека нашата храна не се произведува на ист начин како во минатото и затоа има потреба од мултивитамини и минерални додатоци.

  „Поради комерцијалното земјоделство, почвата често е исцрпена од есенцијалните минерали што ни се потребни за оптимално здравје. Освен тоа, масовното производство и консумирање на високо преработена храна има штетно влијание врз нашето здравје. „Неколку студии тврдат дека земањето мултивитамини дневно може да помогне да се пополнат празнините во исхраната, што може да ги спречи болестите поврзани со возраста, како што се кардиоваскуларните болести, остеопорозата и когнитивниот пад“, рече д-р. Кокс.

  Според експертите, еден витамин навистина може да направи разлика кога станува збор за долговечноста, пишува Данас.

  Витаминот Д помага во одржување на здравјето на коските. Падовите и скршените коски може да бидат смртна казна за постарите лица, а многумина никогаш не се опоравуваат целосно.

  „Не само што истражувањата покажуваат дека витаминот Д помага за зајакнување на коските, што го прави падот многу помалку опасен, туку има и студии кои сугерираат дека витаминот Д помага во намалување на воспалението, го намалува ризикот од срцеви заболувања и дијабетес, го зајакнува имунолошкиот систем и го подобрува расположението. објасни тој.е. е др. Кокс.

  д-р. Консилија вели дека на возрасните им се препорачува да внесуваат 800 IU витамин Д, додавајќи дека тоа обично може да се постигне преку урамнотежена исхрана. Иако сигурно можете да го земате витаминот секој ден, тој најдобро се апсорбира преку извори на храна богати со витамин Д.

  Храна богата со витамин Д:

  печурки
  лосос
  туна
  скуша
  сардини
  црвено месо
  црниот дроб
  спанаќ
  млеко (засилено со витамин Д)
  многу овошни сокови
  јогурт
  збогатени житни култури
  жолчка.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img