More

  Висок европски функционер ги призна грешките на Брисел во процесот на проширувањето

  spot_img

  Претседателот на Комисијата за надворешна политика на Европскиот парламент Дејвид Мекалистер во интервју за „Велт“ изјави дека Европската Унија правела грешки во процесот на проширување на Западен Балкан и не исполнила некои свои ветувања, посочувајќи ја притоа како пример Македонија.

  На прашањето зошто пристапниот процес со шесте држави од Западен Балкан напредува толку бавно, Мекалистер вели дека за тоа удел имаат и двете страни.

  – Земјите од Западен Балкан направија премал напредок во реформите од многу различни причини. Од друга страна, ЕУ даде ветувања кои потоа не беа одржани. Погледнете го примерот со Македонија, кандидат за членство од 2005 година. Земјата го смени своето име во 2019 година под грчки притисок, но пристапните преговори не се отворени до денес – спротивно на она што беше ветено. Како Европска Унија, повеќе не можеме да дозволиме такви сиви зони во нашата политика за проширување – потенцира Мекалистер.

  Во однос на тоа колку долго треба да чекаат земјите од Западен Балкан за членство во ЕУ, Мекалистер рече дека процесот на пристапување е регата, а не конвој.

  – Секоја земја мора да напредува кон членство во ЕУ со свое темпо и да се оценува поединечно. Не смее да има компромиси кога станува збор за критериумите за пристапување. Наместо тоа, наша задача е постепено да им олесниме на земјите од Западен Балкан да се поврзат со Европа – на пример преку постепен пристап до внатрешниот пазар и програмите за финансирање од ЕУ – посочува европскиот политичар.

  Сопред него сите држави со амбиции за членство имаат перспектива за членство во ЕУ на среден и долг рок.

  – Ниту една од земјите нема да ги исполни сите барани критериуми за пристапување во блиска иднина. ЕУ треба да ги искористи следните неколку години за сеопфатно да се подготви за можните рунди на проширување. Мораме да ја направиме нашата европска куќа погодна за иднината. Ова вклучува реформа на процесите на донесување одлуки за да може побрзо и пофлексибилно да реагираме како заедница. Буџетот на ЕУ исто така треба да се модернизира, инаку проширувањето не би можело да се финансира – вели тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img