More

  Важен пробив: ја тестираа првата вакцина против рак на кожата

  spot_img

  Во Велика Британија, како прва во светот, на пациенти беше тестирана првата персонализирана mRNA вакцина за третман на меланом, која може да го спречи и ракот на белите дробови, мочниот меур и бубрезите.

  Вакцината што се користи во Велика Британија е прилагодена на пациентот и е дизајнирана да му помогне на неговиот имунолошки систем да ги препознае и отстрани клетките на ракот, објавија денеска британските медиуми.

  Вакцината, која влева надеж во лекувањето на ракот, е прилагодена за секој човек за само неколку недели. Работи така што го охрабрува телото да ги бара и уништува клетките на ракот, со што се спречува повторување на болеста. Вакцината mRNA ја користи истата технологија како и вакцината Covid-19. Според националниот координатор за тестирање Хедер Шо, луѓето со рак на кожа можат да се излечат од вакцината, а исто така е тестирана и на други форми на рак.

  Како што рече таа, тоа е „една од највозбудливите работи што сме ги виделе во многу долго време“. Новата вакцина е индивидуализирана неоантигенска терапија (ИНТ), која е дизајнирана да го активира дејството на имунолошкиот систем за борба против одреден тип на рак. Крајната цел е да се излечи пациентот од рак, рече Шо.

  По завршувањето на втората фаза од тестирањето на вакцината, која покажа дека вакцината значително го намалува ризикот од повторување на ракот кај пациентите со меланом, истражувачите ја започнаа последната фаза. Според британските медиуми, сè уште е управуван од Универзитетскиот колеџ Лондон Хоспиталс NHS Foundation Trust (UCLH).

  Втората фаза од испитувањето на вакцината покажа дека луѓето со високоризичен меланом кои ја примиле вакцината како додаток на имунотерапијата со Китруда, имале речиси половина (49 проценти) помали шанси да умрат, но ракот се повторил по три години отколку кај оние кои примиле само Кејтрудо. .

  Истражувачите сакаат да вклучат поширок опсег на пациенти во третата фаза од тестирањето на вакцините и веруваат дека ќе можат лесно да ја тестираат вакцината на приближно 1.100 луѓе, пренесува британската агенција PA.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img