More

  Утрински мигрени: причина, фази и третман на проблематичен проблем што вознемирува многумина

  spot_img

  Утринските мигрени се честа појава кај голем број луѓе, а негативно влијаат на квалитетот на животот. Оваа силна и долготрајна болка има многу причини, но сепак постојат решенија со кои може да се држи под контрола.

  Мигрената е невролошко нарушување кое предизвикува силни главоболки кои се манифестираат преку мачна или прободлива болка, чувствителност на светлина, бучава и мириси, замор, гадење и повраќање, вртоглавица и заматен вид.

  Еден од најчестите периоди во денот кога се јавува мигрена е утрото. Утринската мигрена се јавува поради повеќе причини, а симптомите може да се ублажат.

  Што предизвикува утринска мигрена?
  Причините поради кои се појавуваат утрински мигрени најчесто се поврзани со спиењето. Поточно, може да се работи за проблеми како несоница, премалку сон или неправилен распоред на спиење.

  На појавата на оваа мигрена може да влијаат и:

  – прекумерно консумирање алкохол, дрога и кофеин

  – дехидрација

  – депресија и анксиозност

  – хормонални промени

  – временски промени

  – силна светлина, силни мириси и гласни звуци

  – интензивна физичка активност

  – некои лекови како што се апчиња за контрацепција

  Фази на утринска мигрена
  Мигрената се јавува во неколку фази кои се појавуваат неколку часа или дури неколку дена пред почетокот на болката. Две фази (продром и аура) се случуваат пред да се појави болката, по што следи самиот напад и фазата откако болката ќе помине (постдром).

  1. Продром

  Оваа фаза се појавува 24 часа пред самата болка, а понекогаш може да се појави и два или три дена пред тоа. Нејзините симптоми се суптилни и може да вклучуваат:

  – вкочанет врат

  – промени во расположението

  – голема желба за слатка храна

  – прекумерна жед

  – замор

  2. Аура

  Оваа фаза се јавува околу еден час пред почетокот на болката, но не мора да се јавува кај секого. Особено ако се работи за утринска мигрена која се јавува многу брзо по будењето бидејќи луѓето тогаш спијат. Симптоми на аура се:

  – појава на суптилни звуци

  – чувство на пецкање и боцкање во пределот на главата и вратот

  – привидување на формата и светлината

  – слабост или вкочанетост на целото тело

  3. Напад

  Оваа фаза се манифестира преку силна, изнемоштена болка која трае неколку часа, а често и неколку дена. Други симптоми вклучуваат:

  – пулсирачка и прободувачка болка на едната или двете страни на главата

  – гадење и повраќање

  – чувствителност на светлина, мириси и звуци

  4. Постдром

  Постдромот е, всушност, фаза на опоравување откако ќе помине болката и тогаш луѓето генерално се чувствуваат слаби, исцрпени и збунети и имаат потреба од одмор.

  Третман на утринска мигрена
  Мигрените се ублажуваат со лекови против болки без рецепт, како што е ибупрофен. Но, доколку овој вид на лек не помага, консултирајте се со доктор кој ќе ви препише појаки лекови, спрејови за нос и слично.

  Болката предизвикана од мигрена може да се ублажи, но и целосно да се избегне на неколку други начини, имено:

  – топли бањи

  – топли облоги на вратот и челото

  – благо вежбање

  – зголемување на внесот на вода

  – здрава исхрана со малку сол и шеќер

  – намалување на внесот на кофеин

  – создавање здрава и одржлива рутина за спиење

  Заклучок
  Утринските мигрени се јавуваат веднаш по будењето и се манифестираат преку силна, пулсирачка и продорна болка која трае од неколку часа до неколку дена.

  видови на главоболки
  Видови главоболки: Постојат 5 типа кои лесно се препознаваат, еве како најдобро да ги лекувате
  ЗДРАВЈЕ
  13 ноември 2023 година
  0
  Причините за утринската мигрена можат да бидат многубројни, а некои од нив се лошиот сон, хормоналните промени, прекумерното внесување кофеин и слично.

  Симптомите на утринската мигрена може да се ублажат, па дури и да се предвидат бидејќи мигрената доаѓа во фази кои можат да се препознаат навреме.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img