More

  Успешно тестирање: Британците уништуваат беспилотни летала со брзина на светлината

  spot_img

  Министерството за одбрана извести дека системот DragonFire е оружје што може да погоди која било видлива цел со брзина на светлината. Тој, исто така, додава дека оружјето може да се пофали со супериорна прецизност и користи интензивен зрак светлина за да навлезе во целта, што доведува до структурен дефект или поголемо оштетување ако боевата глава биде погодена. Ласерот за првпат бил испукан на воздушни цели за време на тестирањето на полигонот Хебриди во северозападна Шкотска, а како што објави The Times, успеал да ги уништи дојдовните беспилотни летала од позиција на неколку километри, пишува Sky News.

  Британците нагласуваат дека цената на пукањето е помала од десет фунти по куршум, што би можело да ја намали зависноста на нивната армија од скапа муниција. И Армијата и Кралската морнарица размислуваат да ја користат оваа технологија како дел од нивните идни способности за воздушна одбрана.

  „Овој тип на најсовремена оружје има потенцијал да го револуционизира бојното поле со намалување на зависноста од скапа муниција, а исто така го намалува ризикот од колатерална штета. Инвестициите со индустриски партнери во напредни технологии како DragonFire се од суштинско значење во светот на големи конфликти, помагајќи ни да ја одржиме нашата борбена предност и да ја заштитиме нацијата“, изјави британскиот министер за одбрана Грант Шапс, пишува tportal.

  Развојот на DragonFire го води Лабораторијата за наука и технологија за одбрана (Dstl), во име на Министерството за одбрана, во соработка со индустриските партнери MBDA, Leonardo и QinetiQ. Системот за оружје е резултат на заедничка инвестиција од 100 милиони фунти меѓу Министерството за одбрана и неговите индустриски партнери.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img