More

  Уште две калуѓерки го обвинија Патр Рупник за повеќегодишна злоупотреба

  spot_img

  Уште две калуѓерки го обвинија Патр Рупник за повеќегодишна злоупотреба
  Уште две поранешни калуѓерки зборуваа за медиумите за долгорочно сексуално злоставување, за што го обвинија отец Марко Иван Рупник. Велат дека трпеле психичко насилство и во верската заедница Лојола.

  Уште две поранешни монахињи проговорија за злоставувањата на отец Марко Иван Рупник. За италијанскиот весник Домани, кој го резимираше весникот Приморски дневник, под псевдонимите Роберта и Клара, рекоа дека Рупник ги пипкал и сексуално ги нападнал.

  Сега 56-годишната Роберта вели дека го запознала Рупник додека тој предавал религија во Горица во 1990 година, каде што наводно веднаш ја забележал и ја манипулирал да се приклучи на верската заедница Лојола во Љубљана. Во верската заедница останала десет години и за тоа време Рупник наводно ја пипкал и постојано се обидувал да ја бакне, што се обидел да го оправда со духовност, изјави таа за медиумите.

  Кога Роберта му се спротивставила на Рупник, започнало тешко психичко малтретирање, според неа, и по една деценија живеење во заедница, нејзиното тело било болно, а нејзиниот дух бил смачкан. Роберта рече дека не знаела за сексуалното злоставување на други калуѓерки.

  Друга поранешна калуѓерка која зборувала за Домани ја запознала Рупник во 1980 година, кога имала само 16 години. Таа рече дека и тогаш ја бакнал, но кога се приклучила на заедницата Лојола, тој исто така, наводно, неколку пати ја нападнал сексуално. Воедно, двајцата соговорници за весникот потенцирале дека психичко насилство врз нив извршила и сестрата на Иванка Хоста, предокот.

  Се вели дека отец Рупник извршил неколку сексуални злоставувања врз калуѓерки од заедницата Лојола во Љубљана пред три децении. Обвиненијата против свештеникот биле поднесени уште една година пред тоа, но надлежните црковни органи утврдиле дека се застарени, па случајот бил затворен.

  Поради обвинувањата за сексуална злоупотреба, Рупник се соочува со повици да ја врати Прешеренската награда која ја доби во 2000 година или државата да му ја одземе. Како што објавивме, министерката за култура Аста Вречко истакна дека сегашната законска регулатива не дозволува одземање на наградата, но според неа, законот мора да се смени, бидејќи наградените на Прешерен мора „да ги одразуваат вредностите на слободното инклузивно и солидарното општество“.

  Прочитај повеќе: Аста Вречко: Рупник да ја врати наградата на Прешерен

  Светлана Макаровиќ од државата ја бара наградата Прешерен, која ја одби во 2000 година. Таа објасни дека тогаш не сакала да ја прифати наградата, бидејќи „Римокатоличката црква ја киднапирала и ја злоупотребила наградата кршејќи го самиот статут на оваа награда“. Патр Рупник не беше меѓу кандидатите за Прешеренската награда предложени од стручните комисии, но управниот одбор го вклучи меѓу номинираните без стручните комисии.

  Како што објавивме, Вречко потврди дека законот дозволува наградата од Прешерен да и се врати на Светлана Макаровиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img