More

  Уапсена докторка: Издадени рецепти за лекови кои предизвикуваат зависност и се злоупотребуваат во спортот

  spot_img

  Година и пол ја злоупотребувала положбата, па дури сега била уапсена. По извршена кривична истрага, таа е приведена.

  Станува збор за 47-годишна жена која работела на супститути, и издавала лекови на имиња на пациенти иако воопшто не им биле потребни. Инаку, станува збор за лекови кои содржат психоактивни супстанци, па не е исклучено да ги препродала откако ќе ги подигне. Во моментов полицијата ја сомничи за продажба на дрога и супстанци забранети во спортот, како и за злоупотреба на положбата и овластувањата и за фалсификување документи.

  Кривични дела на заменици
  Засега е утврдено дека од 7 март минатата година до 10 јуни годинава, додека била на размена на неколку ординации на подрачјето на Сплит, Солин, Каштела и островот Брач, ја злоупотребила својата положба. . Имено, таа имала овластување да издава ограничени и посебни рецепти за лекови кои инаку не може да се добијат без одобрение од лекар, а напишала вкупно 165 такви рецепти.

  Рецептите биле на имиња на голем број луѓе, кои не ни знаеле дека им се издаваат рецепти, ниту пак дале одобрение за тоа. Покрај тоа, на овие пациенти дури и не им биле потребни овие лекови.

  Тоа беа лекови кои ја содржат активната супстанција оксикодон хлорид или оксикодон и соматропин.

  Како се злоупотребуваат овие лекови?

  Оксикодонот е вообичаено исклучително силен опијатен аналгетик, кој исто така може да предизвика зависност. Може да се злоупотребуваат доколку се земаат кога не се потребни, а тоа е да се постигне чувство на удобност. Потоа потребно е да се земаат во поголема доза од пропишаната, а може да се конзумираат орално, да се шмркаат или да се растворат во вода.

  Соматропин е синтетизиран хормон за раст кој најчесто се злоупотребува во спортот поради неговото влијание врз растот на мускулите и атлетските перформанси. Може да се користи и како средство за слабеење.

  Осомничената докторка сама ги заверила рецептите со печати и свој потпис, иако знаела дека потврдува невистинита содржина. Имено, полицијата утврдила дека никој од пациентите не ги побарал овие лекови, но таа сепак подигнала поголема количина од нив. За кривичните дела за кои се товари и се заканува казна затвор до 12 години.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img