More

  Разузнавачите открија која била главната цел на Русите

  spot_img

  Русија се бореше да одржи ефикасна офанзивна борбена моќ и проблемот најверојатно ќе стане поакутен, според британското воено разузнавање.

  „Покрај тоа што се соочуваат со сериозен недостиг на работна сила, руските планери се соочуваат со дилема помеѓу распоредување резерви во Донбас или одбрана од украински контранапади во југозападниот сектор Керсон“, се вели во извештајот.

  Министерството за одбрана на Обединетото Кралство додаде дека актуелната политичка цел на Русија е да го освои целиот Доњецк и додека нејзините сили сè уште би можеле да постигнат дополнителни територијални придобивки, нивното „оперативно темпо и брзина на напредување веројатно ќе бидат многу бавни“.

  „Русија продолжува да распоредува номинално шест одделни армии во својата офанзива во Донбас. Со полна сила, пред инвазијата, овие формации беа формирани за околу 150.000 луѓе“, се вели во последниот извештај.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img