More

  Туната одгледана во лабораторија наскоро ќе биде достапна. Дали би ja пробале?

  spot_img

  По лабораториски одгледуваното пиле, на пазарот пристигнува и вештачка риба.

  Се случуваат тектонски промени во месната индустрија ширум светот. Речиси една деценија, околу 40 компании ширум светот работат на развој и производство на лабораториски одгледано говедско, пилешко, свинско месо и риба. Додуша, ова не е проследено со комерцијализација, пред се поради строгите законски прописи.

  Во моментов вака може да се јаде само лабораториски одгледувано пилешко од американската компанија Eat Just и тоа во еден ресторан во Сингапур. Сепак, лабораториски одгледуваната туна од американската компанија Finless Foods би можела да се најде на пазарот наскоро, веќе следната година.

  „Ќе ја доставиме документацијата до американскиот регулатор оваа зима. Ќе бидат потребни меѓу 9 и 12 месеци за да се добие дозволата и да може да се стави на пазарот туната одгледана во лабораторија. Во однос на пазарите, ние сме фокусирани на САД и Сингапур“, откри Мајкл Селдон, ко-основач и извршен директор на Finless Foods на конференцијата Infobip Shift.

  За време на неговата презентација, Селдон постојано беше прекинуван од аплаузот на публиката, што доволно говори за расположението и погледот кон иднината на исхраната на претежно млади и технолошки образовани луѓе, кои за прв пат можеа да слушнат во живо за најновата технологија за производство на месо. во Хрватска благодарение на организаторите на Infobip Shift.

  Додека ова е тема за која се зборува во светот, а производството се развива, во Хрватска, за жал, многу малку се знае за тоа, а уште помалку се зборува. Американскиот претприемач им кажува на сите кои сакаат да јадат месо одгледани во клетки или лабораториски дека тоа е безбеден и здрав производ.

  Месото одгледано во лабораторија се добива од животински матични клетки. Откако ќе се изолираат и прочистат, тие се ставаат во течни хранливи материи каде што се размножуваат. Овој процес го имитира оној што се случува внатре во животното, па така произведеното месо се нарекува и чисто.

  Покрај тоа, тој е многу поодржлив бидејќи за негово одгледување не се потребни големи фарми и обработливо земјиште. На крајот на краиштата, за да јадеме месо не мора да убиваме, и тоа треба да стане подостапно.

  Туната, објаснува Селдон, моментално е 20 пати поскапа од пилешкото, свинското и говедското месо во САД. Кога Finless Foods ќе ја понуди својата туна на пазарот, цените ќе бидат исти како оние од море, но со зголемувањето на производствениот капацитет, таа значително ќе поевтини. „Станиците се удвојуваат на секои 24 часа, а количината на производство ќе зависи од капацитетите. Во моментов, за една недела, можеме да одгледуваме туна во лабораторија за да нахраниме само неколку луѓе. Сепак, произведуваме во биореактор кој стои на маса и е многу мал. Како што растеме, ќе се зголемува и количината на произведена туна“, вели соосновачот на компанијата која до денес има добиено 50 милиони долари инвестиции и чека изградба на производствен капацитет.

  Селдон вели дека почнале да одгледуваат туна во лабораторија бидејќи океаните се „во неволја“ поради прекумерниот риболов и климатските промени. Тие не планираат наскоро да излезат на пазарот на Европската унија, бидејќи добивањето дозволи, поради строгите прописи, е практично невозможна мисија, пренесува Пословни дневник.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img