More

  Црна Гора воведува седумчасовно работно време

  spot_img

  Министерката за труд и социјала Наида Нишиќ најави дека до крајот на годинава во Црна Гора може да се очекува воведување седумчасовно работно време.

  Како што јави РТЦГ, таа рече дека социјалните бенефиции во иднина ќе бидат поправедни и наведе дека нема да има нивно укинување, ниту укинување на Фондот на ПИО. Сепак, како што додаде таа, нејзината реформа е извесна.

  На прашањето дали годинава ќе се воведе седумчасовно работно време, министерот Нишиќ во програмата „Линк“ на Радио Црна Гора рече: „Ова што премиерот Милојко Сајиќ го најави во предизборната кампања ќе се случи годинава.

  Таа посочи дека нема да има укинување на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување (ПИО).

  „Никој никогаш не спомнал укинување на Фондот на ПИО, ниту ќе се случи“, рече Нишиќ и рече дека сите одлуки кои се во надлежност на Министерството за труд и социјална заштита ќе се носат со согласност на Социјалниот совет.

  Во тој владин ресор, како што рече, се работи на анализа на делот што се однесува на пропорционалните пензии.

  „Веќе имаме 34 ратификувани и потпишани Договори за задолжително осигурување со различни земји од околината и Европа. Најголемата пречка е што немавме потпишан договор со Албанија и усогласен со Босна и Херцеговина. Ова е важно поради континуираната размена на податоци. Договорот со Албанија наскоро ќе се најде на усвојување во Собранието, а нацртот со Босна и Херцеговина е договорен. Информации за ова ќе бидат кај владата оваа недела, а потоа владата ќе ме овласти да го потпишам тој важен договор“, рече министерот.

  Нишиќ рече дека сите анализи покажале дека најголемата неправда им е нанесена на пензионерите кои својот работен век го поминале во различни земји.

  „Преку некои анализи, околу 3.500 пензионери од поранешните југословенски држави добиваат пензии, а кога ќе се соберат, тие се пониски од просекот“, рече Нишиќ.

  Таа рече и дека нема да се укине ниту една социјална помош и дека во иднина ќе биде поправедно.

  „Тука сме да го подобриме стандардот на нашите граѓани, а не да го уриваме на кој било начин“, рече таа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img