More

  Централната банка на САД ја зголеми каматната стапка

  spot_img

  Федералните резерви (Фед), како што уште се нарекува централната банка на САД, ги покачи каматните стапки за 0,75 отсто со намера да се запре галопирачката инфлација.

  Ова е трет пат годинава со исто такво големо покачување по оние во јуни и јули. Во овој период, Фед ги зголемува трошоците за зајмување во САД со најбрзо темпо во изминатите децении. Сепак, чекорот засега не придонесе толку за намалување на цените.

  Инфлацијата во август беше 8,3 отсто, за малку пониско од јули.

  Во САД цените на бензинот навистина се намалија од рекордните во јуни, додека половните возила и, на пример, авионските билети можеби поевтинија до некаде, но другите трошоци како за кирија, прехранбени продукти и струја, продолжија да растат.

  Уште повеќе, високите цени се проширија и кај стоки и услуги кои не се директно поврзани со пандемијата или војната во Украина, укажувајќи дека инфлацијата добила на замав и не може да биде зауздана набргу.

  -Инфлацијата е сè уште во црвено и нема да се намали толку брзо од очекуваното. Фед управува со пораката ‘комплицирана љубов’, укажувајќи дека каматните стапки ќе бидат повисоки и подолго од очекуваното – изјави Грег Мекбрајд, главен финансиски аналитичар во Bankrate.com.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img