More

  „Царскиот воз“ служи како пречка во Доњецк

  spot_img

  Руските сили во Доњецк користат 2.100 вагони од товарен воз како одбранбена линија на фронтот, известува познатиот Институт за проучување на војната во САД (ИСВ). Извештајот се базира на информациите од украински разузнавач со кодно име „Deep State“. Според разузнавачот вагоните покриваат околу 30 километри близу границата со Русија.

  За „царскиот воз“ разузнавачот напишал:

  „Ова е многу специфична инженерска структура, чија ефективност е тешко да се процени. Идејата е јасна – пречка за напредокот на (украинските) одбранбени сили“.

  Институтот ИСВ анализира дека сепак не е јасно која е функцијата на „царскиот воз“ и дека тој е “дизајниран од непознати причини“.

   

   

  Русите почнале да го склопуваат возот во јули 2023 година, а сега тој е видлив преку сателитски снимки.

  – (Царскиот воз) може да се смета како посебна линија на одбрана, бидејќи е исклучително тешко да се оштети, премести или разнесе метална маса долга 30 километри, а исто така е невозможно се движите со опрема низ таква пречка без да пробиете преку неа – изјавил украинскиот разузнавач.

  Оленивка и Волноваха лежат на само неколку милји источно од линијата на фронтот низ украинската област Доњецк, каде што се водат некои од најтешките борби.

  Оленивка е источно од Новомихаиливка, град јужно од Маринка, кој руските борци го зазедоа кон крајот на декември 2023 година. Волноваха е југоисточно од Вуледар, зафатениот јужен град Доњецк, каде што украинските и руските сили водеа една од најкрвавите битки во досегашната војна.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img