More

  Тригонелинот во кафето и тилчецот поттикнува зачувување на мускулите за време на стареењето

  spot_img

  Тригонелинот е ендоген метаболит и кај жените и кај мажите, а се произведува во цревата поради дејството на микробиомот. Природни извори на ова соединение се кафето и билката тилчец. Саркопенијата е губење на скелетните мускули што се јавува природно како што старееме. Се верува дека оваа состојба погодува околу 10-16 проценти од луѓето постари од 65 години во светот, а преваленцата е поголема кај луѓето со други болести, на пример, рак и дијабетес.

  Тоа е природен дел од стареењето, а просечниот возрасен човек губи околу 250 грама мускул секоја година на возраст од 30 до 60 години, а тоа се забрзува по 70-тата година. Ова може да доведе до проблеми со подвижноста, падови и изнемоштеност, а сето тоа претставува значителен товар на болеста кај постарата популација.

  Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“

  Фото: Pixabay

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img