More

  Тиранијата на тенкоста: „Моделите со облини се само за триење на очите“

  spot_img

  И покрај тврдењата дека модната индустрија се повеќе има модели со облини, податоците покажуваат дека тоа е само за триење на очите. И иако во последните години мал број плус-сајз модели, како Палома Елсесер, добија медиумско внимание, бројките покажуваат дека тие сè уште се во малцинство.

  Вог Бизнис прегледа дури 9.137 облеки прикажани на 219 ревии одржани минатата сезона во Њујорк, Лондон, Милано и Париз и откри дека само 0,6 отсто биле плус големина – дефинирани како големина 14 или над 14, што всушност е просечна големина. носени од повеќето жени во САД, а само 3,8 проценти биле со големини од 6 до 12.

  Тоа значи дека 95,6 отсто од облеките биле претставени во американски големини од 0 до 4.

  Паоло Волонте, професор по социологија на модата во Милано, тврди дека брендовите користат неколку модели со плус големина за да избегнат критики.

  „Тоа е „бонбона за очи““, рече тој за АФП, споредувајќи го феноменот со циничен „манипулативен зелен маркетинг или еко-манипулација“, каде што индустријата е обвинета дека дава празни климатски ветувања.

  „Тие користат модели со облини во нивните кампањи за да покажат инклузивност, но тоа го прават само за да го зачуваат системот заснован на тиранијата на тенки идеали“, рече Волонте.

  Дваесетгодишната студентка по право, која е и модел, Екатерина Ожиганова, тврди дека луксузните брендови едноставно „одбиваат да ги претставуваат обичните луѓе“.

  На жените кои носат средни големини обично им се кажува да изгубат тежина или да зголемат до големина XL, изјави таа за АФП. „Ниту едното ни другото не е здраво.

  „Душо, тоа е твоја работа“
  Групата на активистката Екатерина Ожиганова, која работи под името Модел закон, направила анкета според која 9 од 10 манекенки изјавиле дека се под притисок да ја сменат тежината, а повеќе од половина од нив тоа го доживуваат секојдневно.

  „Тешко им е да зборуваат за тоа“, рече таа. „Ако се жалите, сите ќе ви кажат: душо, тоа е твоја работа.

  Волонте објаснува како оваа опсесија со тенкоста започнала со појавата на техниките за индустриско производство. Дизајнерите се користи за да се создаде облека специфична за поединец. Во ерата на масовно производство се користат помали шаблони кои се зголемуваат на поголеми димензии.

  Ова функционира до одредена големина, по што маснотиите и мускулите можат да го променат обликот на телото на сложени начини.

  „Многу е поскапо да се произведува и продава облека во поголеми димензии, а тоа бара поголема експертиза“, објаснува Волонте.

  Во исто време, тенкоста стана цврсто поврзана со изобилството затоа што човек треба да има време и пари за да работи на своето тело, а овој стремеж е длабоко вкоренет во рекламирањето и секојдневната практика на модната индустрија.

  „Светот на фантазијата“
  Од 2000-тите, кога моделите со големина 0 предизвикуваа стравувања дека анорексијата ќе биде поттикната кај младите, се прават напори да се промени оваа ситуација.

  Од 2017 година, Франција бара моделите да поминат медицински прегледи, додека двата најголеми луксузни конгломерати во земјата, LVMH и Kering, потпишаа повелби со кои се обврзаа да престанат да користат модели со големина 0.

  Но, имајќи предвид дека големините варираат од една до друга марка, такво нешто тешко се применува. Дизајнерите се заробени во статус кво како и сите други.

  Дизајнерот Мохамад Аши тврди дека борбата против дискриминацијата врз основа на раса и пол е добро во тек, но прашањето за големината е сè уште чувствително.

  „Не се обидуваме да го избегнеме тоа, но од производствена перспектива, не можеме да произведуваме фустани во поголеми димензии. Го продаваме она што го прикажуваме и лично ги познавам нашите клиенти. Тоа е само работа“, изјави тој за АФП.

  Дизајнерката Џулиен Фурни користи трудници како модели. Неговата омилена манекенка Михаела Томанов е „шест сантиметри поширока во секој дел од телото од останатите“. Сепак, тој тврди дека „модата останува мода… Тоа е свет на фантазија и никогаш суштински нема да се промени“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img