More

  Тигарските комарци кои можат да пренесат опасни вируси се шират низ Европа

  spot_img

  За прв пат во Париз е извршена дезинсекција – специјална мерка за дезинсекција која ги потиснува инсектите со гас или пареа, а која се применува под строго контролирани услови.Здравствените власти одлучија да ги фумигираат областите на француската престолнина за да ги убијат тигрестите комарци кои носат заразни болести. Експертите веруваат дека климатските промени го поттикнале брзото ширење на овие инсекти низ Северна Европа, пренесува Дневник.хр.

  Патиштата беа затворени во југоисточниот дел на Париз во четвртокот наутро, а властите побараа од жителите да останат внатре, бидејќи работниците прскаа со инсектициди на дрвја, тревници и други области за размножување комарци.

  Ваквите сцени се редовна појава во тропските градови и стануваат се почести во Европа бидејќи тигрестиот комарец, кој може да ги пренесе вирусите на денга, чикунгуња и зика, се шири од својата родна Југоисточна Азија, пишува Гардијан.

  „Тоа се случи за прв пат во Париз, но не и во Франција. Југот на земјата веќе неколку години се бори со тигрести комарци“, изјави заменик-градоначалничката на Париз, Ан Сојрис, задолжена за здравствена политика.

  Регионалната здравствена управа за главниот град, АРС Ил-де-Франс, рече дека целната област за дезинсекција била 150 метри околу домот на лице во 13-тиот арондисман на главниот град, кое заразило од денга додека патувало за да се намали ризикот од понатамошно пренесување.

  Ако тигарскиот комарец касне лице кое го донело вирусот од странство, тогаш тој самиот станува носител на болеста. Тигарскиот комарец (Aedes albopictus) пристигна во јужна Европа во првата деценија на овој век и оттогаш забрзано се движи кон север, со фактот дека веќе се населил во Франција, Германија и Швајцарија.

  Здравствените експерти веруваат дека комарецот успеал толку добро да се насели на континентот поради климатските промени, бидејќи потоплото време го скратува периодот на инкубација на јајцата, а зимите веќе не се доволно студени за да ги убијат штетниците.

  „Убедени сме дека тоа е ризик што ќе стане уште поголем“, изјави претходно Мари-Клер Пати, раководител на одделот за следење на заразни болести при јавното здравство Sante Publique.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img