More

  Тања Фајон на состанокот на Советот за безбедност за палестинското прашање

  spot_img

  Министерката за надворешни работи Тања Фајон денеска учествуваше на отворената дебата на Советот за безбедност на ОН за ситуацијата на Блискиот Исток, вклучително и за палестинското прашање. За Фајон ова ќе биде второ учество на состанокот на Советот за безбедност на ОН за војната меѓу Израел и палестинското движење Хамас во Газа и прво откако Словенија го започна својот мандат како непостојана членка на Советот за безбедност на ОН на 1 јануари. . Таа ќе претседава со ова во септември оваа година.

  Министерката за надворешни работи Тања Фајон денеска во Њујорк учествуваше на отворената дебата на Советот за безбедност на ОН за ситуацијата на Блискиот Исток.

  На состанокот на министрите за надворешни работи на ЕУ во понеделникот таа истакна дека единствена гаранција за безбедноста на Израелците е палестинската држава. Се очекува таа да даде слична порака денеска.

  Со седницата, по која не се очекува резолуција, ќе претседава новиот француски министер за надворешни работи Стефан Сежурн, чија земја претседава со Генералното собрание на ОН овој месец. Се очекува генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш да ги информира членките за ситуацијата на Блискиот Исток.

  За Фајон ова ќе биде второ учество на состанокот на Советот за безбедност на ОН за војната меѓу Израел и палестинското движење Хамас во Газа и прво откако Словенија го започна својот мандат како непостојана членка на Советот за безбедност на ОН на 1 јануари. . Таа ќе претседава со ова во септември оваа година.
  Според најавата на МНР (МЗЕЗ), министерот на средбата ќе ги презентира позициите на Словенија во однос на конфликтот и ситуацијата на Блискиот Исток и ќе оствари бројни средби со колеги и високи претставници на ОН. . Се очекува таа да остане во Њујорк до четврток.

  Пораката на Фајон се очекува да биде слична на нејзината порака на состанокот на министрите за надворешни работи на ЕУ во понеделник во Брисел, каде што таа рече дека единствената гаранција за безбедноста на Израелците е палестинската држава. Таа исто така му кажа на израелскиот министер за надворешни работи Израел Кац.

  Од 7 октомври минатата година, кога борците на Хамас го нападнаа Израел, Советот за безбедност на ОН одржа вкупно 15 состаноци поврзани со конфликтот и гласаше за седум резолуции, од кои успеа да одобри две. Некои минати седници веќе се фокусираа на изнаоѓање решение за две држави.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img