More

  Тајланд ќе биде првиот во Југоисточна Азија кој ќе одобри истополови бракови

  spot_img

  Пратениците во Долниот дом на тајландскиот парламент денеска со големо мнозинство го одобрија предлог-законот со кој Тајланд ќе стане првата земја во Југоисточна Азија која ги легализираше истополовите бракови.

  Со предлогот на законот за брачна еднаквост се изедначуваат правата на сопружниците од кој било пол.

  400 од 415 присутни членови на Претставничкиот дом гласаа „за“, 10 гласаа против, двајца беа воздржани и тројца не гласаа.

  Законот ги менува и поимите мажи и жени и маж и жена во „поединци“ и „брачни другари“. Ова ќе го отвори патот за постигнување финансиски и медицински права за ЛГБТК+ паровите.

  Законот сега се пренесува до Сенатот, кој ретко ги отфрла веќе усвоените закони во Долниот дом, а потоа законот го одобрува кралот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img