More

  Свиркач на Боинг: „Скокаа по делови од авионот за да ги порамнат и склопат“

  spot_img

  Инженер на Боинг тврди дека компанијата користела кратенки при изградбата на 777 и 787 Dreamliners. Се вели дека најмалку 1.400 авиони се неисправно склопени, што може да има катастрофални последици. „Не го правам ова затоа што сакам Боинг да пропадне, туку да спречам потенцијални несреќи“, рече инженерот на прес-конференција во вторникот.

  Во јануари, инженерот на Боинг Сем Салехпур поднесе формална жалба до американската Федерална авијациска управа (FAA) во која се наведува дека моделите 777 и 787 Dreamliner се неисправни, велејќи дека Боинг преземал кратенки во производството. Според Си-Ен-Ен, неговата жалба не се однесува на моделот 737 Max, кој веќе двапати бил приземјен од Федералната управа за авијација поради безбедносни инциденти.

  Салехпур истакна два особено недостатоци кои може драматично да го скратат животниот век на авионот. За време на склопувањето на трупот, некои празнини не беа соодветно пополнети, што се вели дека предизвикува побрзо абење на материјалите и следствено го скратува нивниот животен век, а со стареењето на авионот значително би се зголемил ризикот од „катастрофални последици“.

  „Видов луѓе како скокаат по делови од авионот за да ги исправат и повторно да ги спојат. Ова може само привремено да ги скрие празнините, но авионите не се склопуваат така“, е критичен во своите обвинувања Салехпур.

  Патничкиот авион Боинг 787 Дримлајнер стапи во употреба во 2011 година, а неговиот очекуван животен век е 50 години или 44.000 летови.

  По префрлањето на друга линија, откриени се нови грешки
  Неговите обвинувања не се нови, бидејќи Управата за воздухопловство и Боинг веќе ја прекинаа испораката на новите 787 Dreamliners во 2021 година поради истрагата за гореспоменатите дупки. Ова продолжи откако американскиот производител на авиони увери дека го промениле процесот на производство и ги отстраниле грешките. . Авионите кои веќе беа дел од флотата на авиокомпаниите не беа приземјени за време на прекинот на снабдувањето. Меѓутоа, во ова време, Управата за воздухопловство изврши неколку проверки на процедурите за склопување на авиони. Затоа, FAA беше уште повеќе изненадена од тврдењата на инженерот дека дупките сè уште се проблем.
  Според наводите, инженерот претходно ја искажал својата загриженост за склопување на 787 со раководството на компанијата, но тоа било игнорирано. Наместо тоа, како што тврди, му се одмаздиле и бил префрлен на монтажната лента 777, каде забележал нови недостатоци. Не само дефекти на деловите на авионската рамка, со оваа линија се очекува инженерите да одобрат инсталирање на делови кои сè уште не се инженерски проверени и одобрени. Според неговите тврдења, во прашање е производството на најмалку 400 777 и 1.000 787, наведува Си-Ен-Ен.

  ФАА започна истрага, Боинг ги отфрла обвинувањата
  Врз основа на неговите тврдења, Федералната управа за воздухопловство веќе покрена истрага, при што ќе биде сослушан и Салехпур. Како што најави таа, „доброволното пријавување недостатоци без страв од одмазднички мерки е клучно за обезбедување безбедност во воздухопловството“. Таа повика сите што работат во авиоиндустријата да го сторат истото, пишува и CNN.

  На некои од тврдењата на инженерот реагираше и Боинг, кој по запирањето на испораките во 2021 година, тврдеше дека неговите авиони се безбедни за лет. „Тврдењата за структурни недостатоци во 787 се неточни и не ја одразуваат работата што ја направи Боинг за да обезбеди квалитет и долгорочна безбедност на авионот“, рече Боинг.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img