More

  Суптилна промена на кожата може да биде ран симптом на дијабетес

  spot_img

  Дијабетесот е сериозна болест поради која нивото на шеќер во крвта е превисоко. Иако точната причина за дијабетес тип 1 е непозната, кај пациентите кои имаат тип 2, причините често се поврзани со фактори како што се прекумерна тежина и недоволно вежбање. Сепак, тоа може да биде и резултат на генетика.

  Како и со секоја друга состојба, најважно е да ги забележите симптомите што е можно поскоро и да побарате лекарска помош. Симптомите понекогаш се очигледни, но дијабетесот, наречен тивок убиец, понекогаш се карактеризира со суптилни симптоми.

  Според д-р Максим Муканс, често занемарен индикатор за потенцијален преддијабетес или дијабетес се промените на кожата.

  „Многу луѓе не сфаќаат дека одредени кожни состојби може да се поврзат со основните проблеми, како што е отпорноста на инсулин, што е белег на преддијабетес и дијабетес тип 2“, рече докторот.

  д-р. Муканс истакна дека чест симптом поврзан со дијабетесот е потемнување на кожата во одредени области, особено околу вратот, пазувите и препоните. Овој знак укажува на отпорност на инсулин и може да се појави пред да се развие дијабетес.

  „Тоа не е само козметички проблем, туку потенцијално црвено знаме за основната метаболичка дисфункција“, објасни д-р Муканс.

  Покрај темните дамки на кожата, други симптоми на дијабетес вклучуваат често мокрење, необјаснето губење или зголемување на телесната тежина, замор и слабост, заматен вид и бавно зараснување на раните.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img