More

  Суплементите обично се одлична опција за дополнување на недостатоците на хранливи материи во исхраната

  spot_img

  Суплементите обично се одлична опција за дополнување на недостатоците на хранливи материи во исхраната. Но, постојат неколку комбинации на додатоци кои можат да доведат до различни несакани ефекти.

  Баријатрискиот лекар, д-р Кевин Хафман и лекарот специјализиран за анестезиологија и интервентно управување со болката, Шон Ормонд, откриле две такви ризични комбинации.

  1. Витамин Е и К

  Витаминот К помага во одржување на силни коски и игра важна улога во процесот на згрутчување на крвта, што помага да се намали крварењето. Покрај тоа, витаминот Е е од клучно значење за нашиот вид, репродуктивното здравје и здравјето на мозокот.

  Сепак, според д-р Ормонд, треба да избегнуваме комбинирање на високи дози од овие витамини во форма на додатоци.

  „Витаминот Е и витаминот К се витамини растворливи во масти кои можат меѓусебно да комуницираат. Земањето големи дози од двата витамини заедно може да го зголеми ризикот од крвни згрутчувања“, изјавил тој за SheFinds.

  2. Витамин Д и калциум

  Д-р Хафман вели дека треба да избегнуваме комбинирање на овие додатоци.

  „Комбинирањето на витамин Д и калциум може да резултира со прекумерна апсорпција на калциум во крвотокот, состојба позната како хиперкалцемија. Оваа состојба може да доведе до зголемен ризик од срцеви заболувања и други кардиоваскуларни проблеми и камења во бубрезите“, предупредил тој.

  Ако сепак сакаме да ги земаме овие комбинации на додатоци, лекарите советуваат: „Земете ги со разлика од неколку часа за да избегнете прекумерна апсорпција на калциум“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img