More

  Студија: Статините може да го намалат ризикот од мозочен удар

  spot_img

  Пациентите со заеднички проблем со срцевиот ритам би можеле да го намалат ризикот од мозочен удар со земање статини кои го намалуваат холестеролот, дури и ако веќе земале средства за разредување на крвта за таа цел, велат истражувачите.

  Атријалната фибрилација, која погодува повеќе од 40 милиони луѓе ширум светот, е поврзана со петкратно зголемување на ризикот од мозочен удар.

  Истражувачите проучувале повеќе од 51.000 пациенти со новодијагностицирана атријална фибрилација, вклучително и речиси 12.000 кои примале статини најмалку 90 дена во рок од една година од развивањето на аритмијата, пишува Ројтерс.

  За време на следењето, во просек пет години по дијагнозата, корисниците на статини имале 17 отсто помал ризик од згрутчување на крвта што би предизвикало мозочен удар или друг голем проблем, седум отсто помал ризик од мозочен удар поради крварење во мозокот, и 15 отсто помал ризик од благ мозочен удар, мозочен удар или минлив исхемичен напад, изјавија истражувачите на годишниот конгрес на Европската асоцијација за срцев ритам во Барселона.

  Долготрајната употреба на статини беше поврзана со уште поголема заштита. Употребата од шест години или подолго беше поврзана со 43 отсто помал ризик од мозочен удар или друг голем проблем со коагулацијата на крвта, 44 отсто намалена веројатност за мозочен удар поради крварење во мозокот и 42 отсто намален ризик од транзиторен исхемичен напад во споредба со кои земале статини од три до 24 месеци.

  Моделот бил конзистентен без оглед на тоа дали пациентите земале разредувачи на крв или не, велат истражувачите.

  Иако оваа студија не може да докаже дека статините предизвикале подобри резултати, резултатите ја поддржуваат нивната употреба кај пациенти со новодијагностицирана атријална фибрилација, рече Џиаџин Хуанг од Универзитетот во Хонг Конг, кој ја водел студијата.

  „Наодите имаат важни клинички импликации, особено имајќи предвид дека кај пациенти со атријална фибрилација, исхемичните мозочни удари често се фатални или оневозможуваат и имаат висок ризик од повторување“, рече таа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img