More

  Страшна приказна од Хрватска: Мајка го третирала своето дете со белило

  - Advertisement -

  Страшна приказна од Хрватска: Мајка го третирала своето дете со белило
  Децата со аутизам нивните родители ги третираат со хлор диоксид. Додека експертите предупредуваат дека станува збор за белило, хрватските институции не можат да ги спречат. Но затоа ќе се обидат студентите на Факултетот за образование и рехабилитација.

  Дневник Нова ТВ носи шокантна приказна.

  Една мајка го лекувала своето дете со аутизам со хлор диоксид и сега жали за тоа. Поради стравот и срамот да се осуди општеството, тој пишува за се анонимно. „Секогаш кога ќе му ја вбризгам таа доза во устата, не се чувствувам добро. Мириса полошо од детергент. Во устата му смрди како да го чистиш тоалетот. Но, така мора да биде, тоа е добро за него. Па, тој ќе се излечи“, напиша таа.

  Сето тоа го правела, пишува таа, по инструкции на жени кои се претставуваат како мајстори на природната медицина. „Таа ми вели дека има нешто духовно во моето дете и дека би можел да го одведам на егзорцизам“, додаде таа, а како што одминуваше времето, се влошуваше.

  Потоа дојде пресвртната точка. „Еден ден го тресев тој хлор и ме испрска капка црни хеланки и тие избледеа во секунда. Сфаќам дека веќе некое време забележувам дека целиот мој мијалник избледел. И тогаш се згрозив бидејќи ми помина низ глава дека моето дете пие, потоа сфатив што правам и престанав со сè“, опиша таа.

  Студентите и професорите од Факултетот за образование и рехабилитација бараат и да престане да се лекуваат децата со аутизам со оваа метода. Тие покренаа петиција и собраа повеќе од 3.000 потписи. „Целта на петицијата е да послужи како алатка, писмо до надлежните институции со цел да се оградат и забранат употребата на ЦД протоколи за третман на аутизам“, изјави Моника Кукавица, студент на Факултетот за образование и рехабилитација. .

  Теоријата зад протоколот за ЦД е верувањето дека аутизмот е предизвикан од паразити во цревата кои модерната медицина не ги препознава и кои можат да го убијат хлор диоксидот. Шефот на Кабинетот за нарушувања на аутистичниот спектар вели дека методот нема научна основа. „Сакаме најостро да го осудиме и да се оградиме од однесувањето на човек кој изјавува дека е воспитно-образовен рехабилитатор. Не препишуваме ЦД протоколи за лекови“, објаснува доц.др. sc. Јасмина Стошиќ од Факултетот за образовни и рехабилитациони науки.

  Новинарката на Дневник Нова ТВ Матеа Ќориќ преку Фејсбук се обидела да стапи во контакт со две жени во Хрватска кои се залагаат за овој метод на лекување. Тие рекоа дека не сакаат да коментираат за ова прашање, но еден од нив го објави статусот. Во тој статус вели дека требало да биде во затвор, одамна ќе била и додава дека студентите треба да учат, но дека за професорите е доцна бидејќи заклучува дека ЦД протоколот нема штетно дејство. на телото.

  Д-р Главаш не признава и вели дека се работи за исклучително агресивна и отровна хемикалија од која се евидентирани смртни случаи. „А ако некој мисли дека ММС не е индустриско белило, нека го испрска на омилената облека и многу брзо ќе се увери дека е индустриско избелувач“, вели д-р Мед. Едгар Главаш, специјалист педијатар.

  HALMED, како и американската Администрација за храна и лекови и властите во Австралија, Канада и Германија, потврдуваат дека е штетен бидејќи содржи хемикалии кои се користат во средствата за дезинфекција, пестициди и текстилната индустрија.

  „Употребата на овие производи може да има сериозни последици по здравјето на луѓето. Ова може да вклучува, на пример, гадење, продолжено повраќање и опасен по живот низок крвен притисок предизвикан од дехидрација. Пријавени се и хоспитализации“, додава Ивана Шипиќ Гавриловиќ, портпарол на HALMED.

  А од лекарската комора дека добиле мејл од загрижен граѓанин со информации за лица кои се занимаваат со надрилекар кај нас и дека го препратиле до МВР. Проблемот е што кај нас употребата на хлор диоксид не е законски забранета како во САД.

  Петицијата сака да го промени тоа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img