More

  Столтенберг за воените расходи на Словенија: Се надевам дека побрзо ќе се постигне целта

  spot_img

  Словенија во своето 20-годишно членство во НАТО одигра важна улога особено во стабилизацијата на Западен Балкан, изјави денеска генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг по посетата на премиерот Роберт Голоб. Тој ја поздрави најавата на Голоб дека Словенија е подготвена да го зајакне своето присуство на Косово и зголемувањето на словенечките трошоци за одбрана.

  „Словенија е високо ценет сојузник на НАТО веќе две децении. Го цениме неговиот придонес за колективната одбрана и заедничката безбедност“, рече генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг на заедничката прес-конференција со премиерот Роберт Голоб.
  Тој ја истакна улогата што Словенија ја игра во обезбедувањето стабилност на Западен Балкан, како во Косово, така и во Босна и Херцеговина. Во исто време, тој ја поздрави најавата на премиерот Голоб дека Словенија има намера да го зголеми своето присуство во мисијата на НАТО на Косово, КФОР.

  Голоб објасни дека конкретен план за ова се уште не е усвоен. „Денеска ја изразивме нашата подготвеност да придонесеме повеќе, особено за стабилноста на регионот на Западен Балкан“, рече тој.

  Словенија со најмали трошоци за војската
  Столтенберг го поздрави и фактот што Словенија почна да ги зголемува трошоците за одбрана и планот да ги зголеми трошоците за одбрана на два отсто од бруто домашниот производ (БДП) до 2030 година.

  „Секако дека сакам Словенија што поскоро да ја достигне целта од два отсто од БДП за одбрана. Го поздравувам тоа што почна да ги зголемува трошоците и што направи план да достигне два отсто. Се надевам дека побрзо ќе ја достигне целта“, рече тој.

  Во однос на расходите, премиерот истакна дека Словенија во последните три години ги зголемила инвестициите во воена опрема за 70 отсто. „Ова навистина ја покажува нашата подготвеност да ги исполниме нашите обврски. Затоа што не се работи само за трошење пари, туку и за тоа како ги трошиме“, рече тој.

  Средба на премиерот со генералниот секретар на НАТО Средба на премиерот со генералниот секретар на НАТО (Фото: Анже Маловрх/СТА)
  Според годишниот извештај објавен минатата недела, Словенија минатата година издвоила 1,33 отсто од својот бруто домашен производ (БДП) за одбраната, што сè уште ја рангира меѓу членките на НАТО со најниски воени расходи.

  Голоб денеска брзаше во првата билатерална посета на НАТО алијансата. Тој го посети седиштето на алијансата околу една недела пред 20-годишнината од пристапувањето на Словенија во алијансата, која годинава слави 75 години постоење.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img