More

  Стогодишнината од раѓањето на најверното јапонско куче

  spot_img

  Статуа на куче чија посветеност го направи славното милениче омилена атракција со генерации, е поставена на прометната железничка станица во Токио.

  На 10 ноември заврши стогодишнината од доаѓањето на кучето Хачика на светот. Секој ден на железничката станица Шибуја го чекал својот сопственик кој се враќал од работа, а потоа заедно си оделе дома.

  Хачико му припаѓал на универзитетскиот професор Хидесабуро Уена.

  Професорот Уено ненадејно починал во 1925 година, но осамениот Хачико продолжил да доаѓа на станицата секој ден десет долги години додека самиот не умрел.

  Приказната допре до срцата на многу локални жители кои вложиле пари за изградба на статуа на Хачика во 1934 година, непосредно пред неговата смрт.

  Во Втората светска војна, статуата била стопена за метал, но нова била поставена во 1948 година.

  Денес, локалното население и странците сакаат да се фотографираат со статуата на јапонскиот Акита, позната раса која има свој музеј во градот Одати, каде што е роден Хачико.

  „Посакувам моето куче да ме чека толку долго како што ме чекаше“, изјави 33-годишниот Омар Санчез. Шпанецот и неговата сопруга се фотографирале покрај статуата на нивниот меден месец.

  „Приказната е убава, а ни требаат убави приказни“, изјави американскиот бизнисмен Даниел Калахан (62).

  Приказната на Хачика инспирираше холивудски филм од 2009 година во кој Ричард Гир ја глумеше професорката Уена, а Јапонците снимија филм за него во 1987 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img