More

  Старата гардероба е се поголем еколошки проблем

  spot_img

  Според извештајот на Европската агенција за животна средина (ЕЕА) објавен во понеделникот, количината на искористениот текстил извезен од Европската унија се зголеми за трипати во изминатите две децении, предизвикувајќи се поголем проблем како отпадот.

  Бидејќи Европа има ограничен капацитет за рециклирање, голем дел од фрлената и донирана облека се извезува во Африка и Азија, се вели во извештајот.

  „Вообичаено е мислењето на јавноста дека донациите на користена облека се секогаш корисни во овие региони, но тоа не ја одразува реалноста“, пишуваат експертите за животна средина во извештајот.

  Во 2000 година се извезени околу 550.000 текстил, а во 2019 година речиси 1,7 милиони тони.

  „Текстилот првенствено оди на повторна употреба бидејќи има побарувачка за евтини, половни од Европа. Она што не е погодно за повторна употреба главно завршува на отворени депонии“, објави агенцијата за животна средина.

  Во 2019 година, 46 отсто од користената облека завршила во африканските земји. Истата година, 41 отсто од искористениот текстил пристигнал во Азија, каде што бил сортиран и преработен.

  Повеќето од нив биле користени како ткаенина или материјал за полнење во индустријата или испратени во други азиски земји за рециклирање или во Африка за повторна употреба, се вели.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img