More

  Српски министер го откри најстрашниот детал од убиството

  spot_img

  Убијците ја криеле онесвестената Данка во багажникот додека го лажеле татко ѝ велејќи му дека не ја виделе, откри српскиот министер за внатрешни работи Братислав Гашиќ, јавува Блиц.

  Како што рече Гашиќ, мајката на Данка дошла на имотот со децата во 13:10 часот. Децата си играле во дворот каде таа ги фотографирала. Во 13:22 часот мајката сфатила дека Данка ја нема. Во 13:41 таа му се јавила на сопругот.

  – Од моментот кога Ивана Илиќ излезе од станот, форензички ги следевме нејзините движења сè до Бањско поле. Проверивме кога е направена фотографијата, колку време детето било надвор од видното поле на мајката. Системот „Најди ме“ е објаснет неколку пати, како и зошто известувањето не пристигнало веднаш – изјави Гашиќ.

  Како што рече министерот, „Данка во тој период од 13.45 до 15.52 часот го напуштила дворот и тргнала по асфалтот, како што потврдија двајца очевидци“.

  – Околу 13 часот и 50 минути мајката покрај возилото „фиат панда“ во кое се наоѓале осомничените видела бел автомобил и машки лик. Тие рекле дека биле на работна задача во Бањско поле, да ја проверат шахтата. Нивните движења биле снимени на камерата. Подоцна било снимено дека возилото застанало на капијата околу 13.50 часот. Возилото в0 кое биле С.Ј и Д.Д било пред капијата (на имотот) околу 2 и пол минути. Тие застанале бидејќи сакале да одат до тоалет. Потоа тргнале и го удриле девојчето на околу 30-40 метри од местото на застанувањето. Автомобилот го управувал Д.Д., а С.Ј., со помош на алат го пренел телото на девојчето на задното седиште. Се договориле да го фрлат телото на девојчето. Во 1.57 часот нив ги запрел таткото на девојчето и ги прашал дали го виделе девојчето, на што тие одговориле негативно – рече Гашиќ.

  Како што вели Гашиќ, „движењето на возилото било снимено на камерата на улицата Радомир Путник и се покажало дека во 13 часот и 35 минути возилото се движело по споредните улички, а подоцна било снимено дека тоа застанало на капијата на ул. куќа во 13 часот и 50 минути, што се поклопува со времето на исчезнувањето на малата Данка“.

  – Возилото во кое се наоѓале С.Ј. и Д.Д., две и пол минути било пред капијата, а според осомничените тие застанале затоа што им бил потребен тоалетот. Потоа, кога тргнале, ја удриле девојката на 30 до 40 метри од местото на застанување, автомобилот го управувал осомничениот Д.Д., додека С.Ј., кој бил сопатник, излегол од автомобилот, ја отворил вратата и телото на девојката која била без свест го префрлила задниот дел од возилото преку асфалтот. Во текот на возењето осомничените се договориле телото да не се фрла никаде – изјави Гашиќ.

  Како што додаде Гашиќ, по излегувањето од Бањско поле во 14 часот тие се упатиле по Старобањскиот пат и кога стигнале на депонијата каде што останале една минута и 49 секунди, го зеле детето и го фрлиле на бедемот каде имало куп со ѓубре.

  –  За тоа време Д.Д. бил покрај автомобилот, внимавајќи да не дојде никој. После тоа тие се вратиле во фирмата оставајќи го возилото. За монструозноста и ладнокрвноста на убиецот на девојчето сведочи и тоа што С.Ј. истиот ден на покана на директорот отишол во Бањско поле да го бара девојчето, свесен дека ладнокрвно ја убил – рекол Гашиќ.

  Српскиот министер рече дека тој ден полицијата запленила десет камери од приватни куќи.

  – Чекавме едно семејство, бидејќи сопственичката е во Америка, да го добиеме клучот од куќната помошничка за да го искористиме. Помошничката на крајот најмногу ни помогна да дојдеме да го видиме движењето. Тој ден на територијата на Бањско поле влегоа седумнаесет возила во временски интервал кој ни беше интересен. Од тие седумнаесет возила, само две излегле од територијата на Бањско поле. До доаѓањето на полицијата, поставувањето пунктови и блокирање на сите тие патни правци до Бањско поле. Зошто е ова важно? Важно е затоа што гледајќи го нивното движење, ни беше многу симптоматично што на 150 метри од местото каде што застанаа во дворот на семејството Илиќ, тоа е дворот во кој била Ивана Илиќ со своите деца, тие 150 метри ги поминале во пет и пол минути. Како што имаме информации, кога тие застанале на депонијата, јасно е забележано дека таму останале една минута и 41 секунда. Полицијата продолжува интензивно да работи на овој случај и се пребарува терен за да се најде телото – објасни Гашиќ.

  Тој кажа и дека командантот на жандармерискиот одред од Ниш ја презел командата врз теренот и дека тоа е завршено, а дека самата јавност увиде дека се работи за многу непристапен терен, многу тежок терен, ридско планински терен.

  – Припадниците на Жандармеријата со помош на припадници на полицијата, јавниот ред, пожарникари, спасувачи од планинарската служба заедно со неколку кучиња и сите можни ресурси, беспилотни летала со термичка слика, хеликоптери и првиот ден ги пребараа сите пет патишта, односно во тој круг од околу десет километри. Нашите оперативци, УКП и криминалистичката полиција ја посетија секоја куќа во Бањско поле, влегоа во секој подрум, ја отворија секоја шахта, го погледнаа секој замрзнувач – изјави министерот за полиција.

  Гашиќ рече дека истрагата во првиот момент тргнала во три насоки.

  – Значи, не можевме да исклучиме киднапирање, трговија со луѓе, се разбира. Дека детето е некој што минува по тој пат, како што на крајот утврдивме, го удрил со колата или ја ставил во кола и се надевавме дека можеби ќе биде и дека ќе дојде крајот дека детето е живо. Разговаравме неколку пати со мајката, бидејќи мајката требаше да ни го даде првичниот придонес. Дали на почетокот ни беше чудно што после три години мајката се појавила во куќата каде што живеела, двор кој е прилично неуреден со многу стакло, со многу железо, со многу стари фрижидери за замрзнувачи, машини за перење и сè останато. Да, но секако моравме да ги добиеме првичните информации од мајката за да продолжиме со истрагата и им благодарам за трпението и за маката што можеа да ни ја направат – изјави тој.

  Тој рече и дека се направени 15 полиграфски тестови.

  – Им должам голема благодарност на Управата за криминалистичка полиција, Службата за сузбивање на криминалот, началникот Ѓуран, неговиот заменик Драган, Михајловиќ, секако колешката Бојана, началникот Цмолиќ и не ми пречи што ноќе сите бевме во тепачката и поминавме низ сè заедно. За безмалку 10 дена на терен отстранети се над 40 припадници на Управата за криминалистичка полиција и двајцата началници заедно со нив. Луѓето од нашата техника, полиграфисти, понекогаш спиеја и само по 2 часа во овие 10 дена за да можат да исполнат сè што ќе им се побара, а ние да ги добиеме валидните информации што ни требаат. Станува збор за 46.000 сигнали од таканаречени телефонски броеви – вели Гашиќ.

  Како што додава министерот, имало толку многу промени во базните станици кои го покриваат тој простор и сето тоа морало да се испита, поврзе, да се преклопи едно преку друго, само за да се види дали некој можеби ја прател мајката во тие мигови, доколку таа имала некаква комуникација со некого. И ги прегледавме, се разбира, сите овие камери, сите ГПС уреди што беа на возилата за да можеме да дојдеме. Тоа се 175.000 комуникации.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img